В рамках налагодження міжнародних зв’язків відбулася зустріч членів правління Центру українсько-європейського наукового...

В рамках налагодження міжнародних зв’язків відбулася зустріч членів правління Центру українсько-європейського наукового співробітництва з представниками університетів Прибалтики

3069

В умовах інтеграційного руху України до Європейського Союзу важливим на сьогодні є налагодження тісного та повноцінного співробітництва з іншими європейськими народами, в тому числі в освітній та науковій сфері. Члени правління Центру українсько-європейського наукового співробітництва Олег Головко та Михайло Віхляєв в рамках розширення кордонів своєї громадської і наукової діяльності та налагодження нових міжнародних зв’язків відвідали країни Прибалтики. В межах поїздки була запланована зустріч з представниками 11 вищих навчальних закладів, серед яких 6 університетів Литовської Республіки, 2 університети у Ризі (Латвійська Республіка) та 3 університети у Таллінні (Естонія). Під час зустрічей були обговорені важливі питання, пов’язані з різними аспектами наукового життя, проаналізовані сильні та слабкі сторони освіти та науки як в прибалтійських країнах, так і в Україні. Погляди керівників та представників навчальних установ Прибалтики щодо цих та багатьох інших питань неодмінно будуть цікаві вченим з України, тому подробиці бесід незабаром будуть розміщенні на нашому сайті у вигляді інтерв’ю в окремому розділі.

Як вже зазначалося, в межах поїздки було заплановано візит до трьох пострадянських країн: Литви, Латвії та Естонії. Розпочати зустрічі було вирішено з найпівденнішої з країн Прибалтики – Литовської Республіки, а саме її столиці Вільнюса та чотирьох його вишів. Серед університетів, які відвідали члени правління Центру українсько-європейського наукового співробітництва у Вільнюсі, особливе місце посів перший та найбільший університет Литви, історія якого налічує понад 400 років – Вільнюський університет (Vilnius University). Згідно з національним рейтингом, Вільнюський університет вважається кращим університетом країни, одним з найстаріших університетів Європи, а також одним з найпрестижніших вищих навчальних закладів у світі. Прибути до Вільнюса та не поспілкуватися з представниками такого видатного навчального закладу було неможливо, тому керівництво Центру домовилося про зустріч із менеджером з міжнародних відносин Вільнюського університету Юліусом Пукелісом, який залюбки погодився зустрітися та поспілкуватися із колегами з України та обговорити можливі сфери співпраці. Переважно йшла мова про проведення спільних наукових заходів, видання наукової періодики з можливістю публікації для литовських та українських вчених.

Не менш цікавою пройшла зустріч з представниками Європейського гуманітарного університету (European Humanities University) керівником Академічного департаменту соціальних наук Григорієм Яковлевичем Міненковим та керівником відділу зв’язку Максімасом Мілтою, які розповіли, що університет був заснований в 1992 році в Білорусі, але з певних причин в 2004 році був змушений припинити свою діяльність на теренах цієї країни. Однак, завдяки політичній, організаційній і фінансовій підтримці Литовського Уряду, Європейської Комісії, урядів, громадських організацій і фондів США й країн Європейського Союзу, ЄГУ зміг відновити свою діяльність у Литві й восени 2005 року приступити до реалізації програм бакалаврської й магістерської підготовки для студентів з Білорусі. У лютому 2006 року Уряд Литви надав ЄГУ статус литовського університету. Наразі університет відкритий для абітурієнтів із країн СНД та Прибалтики. Університет з такою історією, який в свій час підтримали інші країни, має за мету продовжувати цю гарну традицію та надавати всебічну підтримку навчальним установам та науковцям з інших країн.

Ще два університети, до яких члени правління завітали у Вільнюсі – Університет прикладних наук та Університет прикладних суспільник наук. В стінах Вільнюського коледжу / Університету прикладних наук (Vilniaus kolegija / University of Applied Sciences) відбулася зустріч з проректором з наукової роботи та партнерства Ніолою Зінкевічєне, керівником відділу міжнародних відносин Іолантою Прейдіене та керівником відділу з питань академічної доброчесності Ерікою Кубіліне, які виявили інтерес до міжнародного співробітництва у сфері підготовки спільних наукових проектів (проведення науково-педагогічних стажувань, міжнародних конференцій тощо). Університет прикладних суспільних наук (SMK University of Applied Social Sciences) зустрів перш за все своєю сучасною архітектурою, дизайном та обладнанням. Деякі корпуси університету побудовані не більше року тому та мають незвичний оригінальний вигляд. Усі аудиторії обладнані сучасної технікою. Це дуже виділяє університет з поміж більшості навчальних закладів країни та привертає до себе неабияку увагу та захоплення. Керівник науково-дослідного відділу Діана Гарлицька люб’язно зустріла представників з України та провела невелику екскурсію університетським містечком.

Відвідали члени правління Центру університети і в інших містах Литовської Республіки – Клайпедський університет у Клайпеді та Каунаський технологічний університет у Каунасі – університети, які ні в чому не поступаються столичним вишам. В стінах Клайпедського університету (Klaipėda University) відбулася зустріч з членом Наукової ради Литовської Республіки Лютаурасом Краняускасом та радником декана факультету соціальних і гуманітарних наук, вченим секретарем Ради Клайпедського університету Антанасом Бучинськасом. Під час розмови були обговорені питання, пов’язані зі становленням Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Цікавим, на думку представників Центру, є запозичення досвіду Литви в Україні. Каунаський технологічний університет (Kaunas University of Technology) – державний університет Литви, заснований в далекому 1922 році. КТУ є одним з найбільших технічних університетів в країнах Прибалтики, який займається дослідженнями в сфері фізичної, технологічної та соціальної науки, дослідно-конструкторськими розробками, дослідженнями біомедичних та гуманітарних наук. КТУ дуже сильний у розвитку наукових проектів в рамках програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020». В серпні цього року університет готує літню школу для майбутніх аспірантів і запрошує українських молодих вчених долучитися до навчання. Більш детальна інформація щодо літньої школи буде повідомлена пізніше. Проректор з наукової роботи та інновацій Леон Баласевічус та керівник Центру наукових досліджень та інновацій Вільма Каробліне поділилися думками щодо можливих шляхів вдосконалення наукової діяльності як в Литві, так і на теренах України. В результаті зустрічі була оговорена можливість запровадження спільних наукових проектів Центру українсько-європейського наукового співробітництва та Каунаського технологічного університету у вигляді підготовки колективних монографій, проведення міжнародних конференцій для литовських та українських вчених тощо.

Кожен з перелічених університетів має великі бібліотеки, які можуть похвалитися і власною книжковою продукцією та науковою періодикою. Деякі наукові видання за своїм оформленням та вимогами до рукописів дуже схожі на українські. Дуже зацікавлені університетські видання Литви в авторах з України, а тому в рамках майбутньої співпраці запропонували можливість публікації українських вчених у своїх наукових журналах та збірниках. Представники литовських університетів також виявили інтерес до участі у науковому житті України і погодилися виступити у якості членів редколегії українських наукових видань.

Далі за планом був переїзд до Латвійської Республіки, де на членів правління Центру чекали дві зустрічі у столичних університетах – Ризькому технічному університеті та Латвійському університеті. Ризький технічний університет (Riga Technical University) є найстарішим універсальним технічним університетом Латвії, який пропонує повний спектр технічної освіти в галузі інженерних наук. Зустріч відбулася із заступником ректора університету Ігорем Тіпансом та керівником відділу міжнародного співробітництва та іноземних студентів Наталією Мураковою. Під час зустрічі сторони поспілкувалися про особливості технічної освіти в Латвійській Республіці та її взаємозв’язок з вищими навчальними закладами пострадянських країн. Представники Ризького технічного університету також поділилися досвідом підготовки та випуску наукової періодики, представили колегам з України власні наукові видання. Дуже цікава зустріч відбулася з представницею Латвійського університету (University of Latvia), міжнародним координатором Відділу міжнародної мобільності Сінтією Макулевича, яка розповіла про особливості проходження наукового стажування вченими з України за фінансової підтримки уряду Латвійської Республіки. Сторони обговорили можливість проведення спільного наукового стажування для латвійських та українських вчених на базі Латвійського університету.

Завітали члени правління і до столиці Естонії – Таллінну. Естонська академія мистецтв, Талліннський університет та Талліннський технічний університет з радістю зустріли представників з України та поділилися своїми думками щодо важливих та актуальних на сьогодні питань науки та освіти. Під час зустрічі з проректором з навчальної роботи Естонської академії мистецтв (Estonian Academy of Arts) Анною Пікков та проректором з наукової роботи Епп Ланко відбулася дуже цікава розмова про надзвичайно красивий освітній простір академії мистецтва, який був створений на базі старого радянського заводу шкарпеток; про роль дизайнерів та архітекторів у створенні особливого обличчя Естонії з її вишуканим смаком. Дуже привертає увагу дизайн інтер’єру Академії, який поєднує в собі пошарпані старі стіни заводу та надсучасні деталі й елементи декору. Не менш цікава зустріч відбулася з представниками Талліннського університету. Керівник відділу міжнародного співробітництва Кетлін Кейнаст розповіла про особливості освітнього та наукового процесу у центральному вищому навчальному закладі Естонії – Талліннському університеті.

На особливу увагу заслуговує ще один університет Таллінну – Талліннський технологічний університет (Tallinn University of Technology, TALTECH). Університет вирішив змінити стару радянську назву на більш сучасну, яка б відповідала позиції навчального закладу, і зараз має назву TALTECH. Університет, як і сама країна, прагне відійти від якихось радянських стандартів і розвивати сучасні технології, тож і самі споруди Талліннського університету мають надсучасний вигляд. Саме цей заклад освіти можна вважати університетом майбутнього. На зустрічі з представниками Центру українсько-європейського наукового співробітництва були присутні координатор відділу міжнародного співробітництва Анна-Марія Нізовцева та викладач юридичного факультету Школи бізнесу та управління Влад Вернигора, які розповіли, що маленька, горда і колись радянська країна Естонія за останні кілька років трансформувалася в повноцінну цифрову державу e-Estonia. Естонія першою в світі запровадила е-резиденство (e-residence), дозволила своїм громадянам голосувати та підписувати будь-які документи через інтернет. Як зазначили представники TALTECH, якщо раніше вони навчалися у всіх, то зараз всі навчаються та беруть приклад з їх країни. Багато українських спеціалістів IT-сфери їдуть до Естонії аби розвивати власні технологічні продукти. 

З представниками прибалтійських університетів була досягнута домовленість про організацію візитів для студентів та молодих вчених з України до їх навчальних закладів, тож Центр українсько-європейського наукового співробітництва в найближчому майбутньому планує розпочати підготовку навчального візиту до країн та навчально-наукових установ Прибалтики «International study visit to Baltic states». Науковців та вчених також чекають цікаві наукові події: міжнародні конференції, науково-педагогічні стажування, участь у колективних монографіях, можливість публікації в науковій періодиці Литви, Латвії та Естонії тощо. Вся інформація стосовно нових заходів буде розміщена на сторінці «Анонси».

Поширити