Завершився лекційний курс у межах підвищення кваліфікації з емоційного вигорання

Завершився лекційний курс у межах підвищення кваліфікації з емоційного вигорання

381

Була проведена завершальна лекція в межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Професійне та емоційне вигорання учасників освітнього процесу під час кризових і трансформаційних процесів» на онлайн-платформі Zoom, організаторами якого були Навчально-реабілітаційний заклад вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут» та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

Спікером наукової події була Власенко Юліана Костянтинівна, кандидат політичних наук, викладач кафедри соціальної роботи, психології та соціокультурної діяльності імені Т. Сосновської НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут».

Тема її лекції – «Емоційно-психологічна гігієна та ненасильницьке спілкування як запорука внутрішнього миру людини».

Під час лекції авторка пояснила, що таке емоційний інтелект та самосвідомість. Зазначила, що варто навчитися відрізняти емоції й ідентифікувати їх. Окрім того, емоціями неможливо управляти, оскільки це фізіологічний процес. Проте людина може керувати своїми реакціями. Також дала поради, як спілкуватись з людьми так, щоб потреби кожного були задоволені. У цьому допомагає ненасильницька комунікація. Вона базується на емпатії. Ненасильницьке спілкування складається з таких 4-х компонентів, як: спостереження без суджень і оцінок, ваші почуття та потреби, почуття та потреби інших (припущення), прохання.

Американський психолог визначив вісім основних емоцій: гнів, страх, сум, радість, відразу, подив, очікування, довіру. В основі його концепції – розуміння емоцій як еволюційних механізмів, які мають забезпечити кращу адаптацію до зовнішніх умов і ефективне виживання. Роберт Плутчік зобразив емоції у формі кола з вісьмома овалами. Ця схема дає можливість проаналізувати свої почуття, зрозуміти їх і скоригувати.

Таким чином, дослідниця провела кропітку й ґрунтовну роботу, щоб дана доповідь була цікавою та корисною для кожного учасника. Наприкінці лекції спікерка відповіла на всі поставлені їй запитання щодо зазначеної тематики.

Щиро дякуємо всім, хто долучався до онлайн-лекцій!

Поширити