Завершився курс лекцій у межах підвищення кваліфікації «Сучасний лінгвістико-інформаційний дискурс: мовні засоби,...

Завершився курс лекцій у межах підвищення кваліфікації «Сучасний лінгвістико-інформаційний дискурс: мовні засоби, наративи, символи, персоналії»

239

Завершився курс лекцій у межах підвищення кваліфікації «Сучасний лінгвістико-інформаційний дискурс: мовні засоби, наративи, символи, персоналії». Організаторами курсу були Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

Спікером лекції була Ольга Кирилюк – доктор філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української філології та журналістики Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка.

Тема її сьогоднішньої лекції мала назву «Мова і меми: мережевий фольклор як засіб нівелювання інформаційної агресії». Під час лекції спікерка розповіла, що термін «мем» найбільш відомий як позначення певного візуально-текстового переважно розважального контенту, зразок сучасного фольклору. Меми у цьому тлумаченні можуть і слугують елементом пропаганди, але не самостійною «зброєю». Втім найнебезпечніший їхній вплив – формування толерантності до зображуваного – ми завжди недооцінюємо. Наприклад, коли йдеться про поширення мови ворожнечі публічними особами. Недостатня уважність редакцій або цілеспрямована політика засобів масової інформації призводять не лише до ширшої ретрансляції нетолерантних висловів, але й до їх легітимізації.

Також розповіла про використання мемів у постфольклорних текстах, акцентуючи на прикладах мережевого фольклору, чинниках ефективності мемів, аксіологічній трансформації тощо.

Таким чином, дослідниця провела копітку й ґрунтовну роботу, щоб ця доповідь була цікавою та корисною для кожного учасника. Наприкінці лекції спікерка відповіла на всі поставлені їй запитання щодо цієї тематики.

Щиро дякуємо всім, хто долучався до онлайн-лекцій!

Поширити