Успішно проведено ІІІ Маріупольський конституційний форум

Успішно проведено ІІІ Маріупольський конституційний форум

106

У Києві відбувся ІІІ Маріупольський конституційний форум «Українська конституційна ідентичність в контексті європейської інтеграції», організований  Конституційним Судом України за підтримки Офісу Ради Європи в Україні та Програми підтримки ОБСЄ в Україні.

Захід об’єднав правників-практиків, науковців, національних і міжнародних експертів, представників органів публічної влади, освітніх закладів.

Відкрив конституційний форум суддя Конституційного Суду України Олександр Петришин, який від імені Суду звернувся до учасників із вітальною промовою.

До учасників заходу з вітальними словами також долучились:

  • Ольга СТЕФАНІШИНА – Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Міністр юстиції України.
  • Ірина МУДРА – заступник Керівника Офісу Президента України.
  • П’єр БОССАН – керівник операційної діяльності Програми підтримки ОБСЄ для України.
  • Ерленд ФАЛК – заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні.
  • Олексій СМИРНОВ – перший заступник голови Луганської обласної державної адміністрації.
  • Андрій ОВСІЄНКО – Представник Уповноваженого у системі судоустрою з права на справедливе правосуддя та представництва в Конституційному Суді України.

Програма форуму передбачала обговорення багатьох ключових питань, серед яких не лише конституційна ідентичність, права людини, ґендерна рівність, а й інші, що мають безпосередній вплив на майбутнє нашої держави.

У роботі форуму взяла участь директор Видавництва «Юридика», адвокат, доктор юридичних наук, професор Катерина Головко, яка підкреслила, що саме українці та українки стали запорукою стійкості своєї держави і саме їм належить ключова роль у її майбутньому. В цьому контексті вона закликала звернути особливу увагу на обговорення ґендерного аспекту конституційної ідентичності України.

У межах ІІІ Маріупольського конституційного форуму відбулися спеціальні секції, під час яких учасники проаналізували, як європейські правові механізми впливають на розвиток національних судових систем і захист конституційної ідентичності держав, а також обговорили питання ґендерної рівності та недискримінації в контексті конституційної ідентичності.

Учасниками секцій були:

  • Андрій РЕМПЕЛЬ – т.в.о. заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Маріупольської міської ради.
  • Юрій БАРАБАШ – проректор із науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Голова Науково-консультативної ради Конституційного Суду України, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України.
  • Олена БОРИСЛАВСЬКА – завідувач кафедри конституційного права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, доктор юридичних наук, професор.
  • Оксана ЩЕРБАНЮК – завідувач кафедри процесуального права юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, професор юридичного факультету Вільнюського університету, доктор юридичних наук, професор.
  • Сергій РІЗНИК – суддя Конституційного Суду України, доктор юридичних наук, доцент.
  • Микола ГНАТОВСЬКИЙ – суддя Європейського суду з прав людини від України.
  • Олександр ВОДЯННІКОВ – старший проєктний співробітник Програми підтримки для України ОБСЄ, кандидат юридичних наук.
  • Микола ОНІЩУК – ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук.
  • Олег ПЕРВОМАЙСЬКИЙ – суддя Конституційного Суду України, кандидат юридичних наук, доцент.
  • Тетяна ЛОМАКІНА – Радник – Уповноважений Президента України з питань безбар’єрності та інші поважні люди.

Під час форуму учасники проаналізували актуальні виклики, що постають перед нашою державою в умовах воєнного часу, обговорили тему конституційної ідентичності в часи війни, складники конституційної ідентичності крізь призму національного та міжнародного досвіду, питання конституційної ідентичності в контексті практики Суду справедливості ЄС та конституційних судів, а також ґендерної рівності та недискримінації в розрізі конституційної ідентичності.

У роботі форумі також взяли участь судді Конституційного Суду України, вчені-правознавці, вітчизняні та міжнародні експерти в галузі конституційного права, представники державних, судових, наукових установ, органів місцевого самоврядування, академічної спільноти, громадських організацій, а також органів конституційної юрисдикції іноземних держав і міжнародних організацій.

На завершення форуму, присвяченого Дню створення Конституційного Суду України та Дню юриста, керівник Секретаріату Конституційного Суду Віктор Бесчастний щиро подякував усім учасникам за їхню активну участь та конструктивну роботу. Він зазначив, що такі заходи сприяють розвитку правової культури.

Поширити