Друга онлайн-лекція в межах підвищення кваліфікації з мистецтвознавства

Друга онлайн-лекція в межах підвищення кваліфікації з мистецтвознавства

215

Відбулась друга лекція в межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Національний менталітет та творча особистість в історично-часовому контексті української музичної культури» на онлайн-платформі Zoom.

Лекцію прочитала Сапсович Олександра Аркадіївна, кандидат мистецтвознавства, доцент, заслужена артистка України, доцент кафедри спеціального фортепіано ОНМА імені А.В. Нежданової.

Сьогоднішня лекція мала назву «Професійний менталітет як основа Одеської піаністики: феномен творчої особистості Г. Попової та А. Кардашова». Лекторка розпочала розмову з пояснення, що прийти до дійсного розуміння тих постатей, які мали на ціле покоління артистів та музикантів найсильніший, визначальний вплив, ми можемо, насамперед, завдяки музикознавчому усвідомленню їхнього особистісного феномена. Саме тому під час лекції було розглянуто життєвий і творчий шлях музикантів Галини Попової та Анатолія Кардашова. Анатолій Кардашов позиціонував себе не стільки транслятором культури, скільки пов’язуючим ланцюгом, посередниками між культурою і нами, студентами.  Також було згадано піаніста Бориса Лятошинського. Зазначено, що фортепіанна фактура Лятошинського дуже різноманітна і складна: акорди, октави, дрібна техніка, поліфонічність – все це вимагає від піаніста вільного володіння інструментом, високого рівня звукової культури, досконалого володіння колористичними таємницями фортепіано, тонкощами мистецтва фразування, педалізації. Згадана також дослідницька спадщина даних музикантів.

Нагадуємо, що наступна онлайн-лекція в межах підвищення
кваліфікації буде проведена 17 квітня о 14:30.

До зустрічі в ZOOM!

Поширити