FNP оголошує нову програму польсько-української наукової співпраці

FNP оголошує нову програму польсько-української наукової співпраці

998

У зв’язку з трагічними подіями в Україні Фундація польської науки на знак солідарності з нашим сусідом вирішила започаткувати нову ініціативу – Програму польсько-української співпраці. У 2022 році FNP планує профінансувати до 6 наукових проєктів у галузі соціальних і гуманітарних наук, які будуть реалізовані спільно парою науковців з Польщі і України. Бюджет кожного проєкту тривалістю 12 місяців становить 268 800 злотих – він включає в себе як винагороди заявників, так і витрати на дослідження.

Програма адресована вченим з докторськими ступенями, незалежно від національності, які на день початку війни, тобто 24 лютого 2022 року, працювали в установах, що проводять наукові  дослідження в Україні (у тому числі на тимчасово окупованих територіях), і спільно з науковим партнером, який працює у Польщі, запропонують науковий проєкт у галузі соціальних або гуманітарних наук.

“Перед обличчям жорстокої агресії проти незалежного українського народу з російської сторони, ми негайно прийняли рішення підтримати наших сусідів так, як дійсно можемо”, – говорить проф. Мацей Жиліч, голова FNP. “Тож ми запустили новий шлях фінансування не тільки, щоб підтримати науковців з України, але також, щоб сприяти перспективі активної довгострокової співпраці між українським та польським науковим середовищем. Дуже хочемо підтримати наукові проєкти, які мають вагоме значення для обох країн та сприяти участі більшій кількості вчених з України в дослідженнях громадянського суспільства, демократії, європейської інтеграції та безпеки”, – говорить проф. Мацей Жиліч, голова FNP.

Програма буде реалізована в конкурсному режимі. В двох конкурсах у 2022 році разом буде нагороджено 6 наукових проєктів. Подати заяву можуть пари вчених, в якому одна людина є з України, а друга – працює в Польщі. Від їхнього спільного імені заявку має подати особа працевлаштована в Польщі, разом з польською дослідницькою установою (приймаючий підрозділ), яка буде відповідальна за управління фінансовою стороною проєкту.

Прийом заяв відбудеться у двох конкурсах: до 29 квітня 2022 (I конкурс) і до 30 вересня 2022 (II конкурс). Більше інформації і деталі статуту програми доступні на сторінці.

FNP також планує найближчим часом залучити партнерів і запустити фандрайзинг, щоб якомога більше осіб з України могли б брати участь в реалізації проєктів, як і головний заявник програми, так і її співпрацівник.

Поширити