Голова Закарпатського обласного відділення ЦУЄНС організував презентацію дослідження про Закарпаття першокурсникам ФМЕВ

Голова Закарпатського обласного відділення ЦУЄНС організував презентацію дослідження про Закарпаття першокурсникам ФМЕВ

450

4 вересня 2023 року декан факультету міжнародних економічних відносин Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет», голова Закарпатського обласного відділення Центру українсько-європейського наукового співробітництва доктор політичних наук, професор Микола Палінчак організував презентацію книги «“Український П’ємонт” на політичній шахівниці. Закарпаття в період автономії 1938–1939 рр.», авторами якої є Міхал Ярнецкі та Пьотр Колаковскі. Безпосередньо на презентації був присутній один із них – Міхал Ярнецкі, професор Познанського університету. Відвідали захід першокурсники факультету, які в перший день навчання мали честь познайомитися з таким поважним гостем.

Книга «“Український П’ємонт” на політичній шахівниці. Закарпаття в період автономії 1938–1939 рр.» була перекладена та видана українською мовою минулого року. У ній автори досліджують різні аспекти самоврядності Закарпаття у ХХ ст., зокрема історичні передумови, міжнародну політику, повсякдення та побут, а також ліквідацію Карпатської України.

Співавторами передмови до книги стали доктор політичних наук, професор Микола Палінчак та докторка історичних наук, професорка Лариса Капітан. Вони зазначають у ній: «Польські науковці спробували здійснити синтетичне розкриття тенденцій суспільно-політичного розвитку краю в досліджуваний період на тлі зовнішньополітичних реалій, конкретизуючи панораму суперечливого світу великої політики через особистості, підкилимні маніпуляції, які позначалися на долі людей, регіонів, а подеколи й світу».

Наприкінці зустрічі для першокурсників влаштували вікторину, на переможця якої очікував приз. Також по примірнику видання з автографами авторів було презентовано Миколі Палінчаку та Володимиру Комарницькому (перекладач під час проведення заходу).

Поширити