Голова Закарпатського обласного відділення ЦУЄНС відвідав місто Орадеа

Голова Закарпатського обласного відділення ЦУЄНС відвідав місто Орадеа

467

24 липня 2023 року декан факультету міжнародних економічних відносин Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет», голова Закарпатського обласного відділення Центру українсько-європейського наукового співробітництва, доктор політичних наук, професор Микола Палінчак разом із підприємцем з Ужгорода Михайлом Бокочем відвідали з робочим візитом місто Орадеа, зокрема зустрілися з такими його знаними представниками, як Марсель Драгош (віцемер) і Келін Корпаш (радник мера Флорін Бірта).

Миколу Палінчака та Михайла Бокоча супроводжували професор Іоан Хорга та доцент Костянтин Щока – заступник декана факультету історії, міжнародних відносин, політичних і комунікаційних наук Університету Орадеа.

Під час зустрічі українські радники подякували віцемерові за виявлену відкритість і запропонували партнерство між муніципалітетом Орадеа та Ужгородом. Зі слів віцемера Марселя Драгоша, румунський муніципалітет відкритий до цієї пропозиції та вважає Ужгород, населення якого становить 120 000 жителів, як вагомим університетським центром, так і важливим містом Закарпатської області.

Українські представники відвідували місто Орадеа декілька років тому, однак були в захваті від позитивних змін, що відбулися останніми роками в місті, та привітали місцеву адміністрацію з її досягненнями. На думку Миколи Палінчака та Михайла Бокоча, Орадеа – приклад міста із сучасними практиками для Закарпатської області. Вони звернулися за підтримкою до румунського муніципалітету в пошуку можливостей доступу до фондів Європейського Союзу, уклавши протоколи про співпрацю двох адміністрацій.

Також під час зустрічі її учасники домовилися, що продовжуватимуть створення інституційної основи для майбутньої співпраці в питанні доступу до безоплатних фондів. У найближчий період будуть зроблені кроки щодо визначення того, як ця ініціатива може бути реалізована з боку українських представників.

Поширити