Лекція з диджиталізації культурної спадщини

Лекція з диджиталізації культурної спадщини

734

4 жовтня 2022 року відбулася третя онлайн-зустріч у межах підвищення кваліфікації «Цифрові трансформації в освіті, культурі та мистецтві: нові можливості й досвід». Розпочав захід Сергій Русаков – кандидат філософських наук, доцент, доцент кафедри богослов’я, релігієзнавства та культурології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, гарант освітньої програми «Культурологія», експерт Українського культурного фонду 2021, 2022 рр. Він побажав усім учасникам успіхів у продовженні здобуття знань та представив сьогоднішню лекторку, а саме Юлію Рудюк – заступницю директорки з промоції та розвитку Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору», голову ГО «Львівський культурний центр», експертку Українського культурного фонду 2020, 2021 рр., співкоординаторку проєкту «Підзамче. Нарешті», менеджерку проєкту «Музей у 3D».

Шановна Юлія Рудюк представила доповідь на тему «Диджиталізація та збереження культурної спадщини».  Спікерка наголосила у ході своєї лекції, що диджиталізація культурної спадщини необхідна задля збереження, поширення, рефлексування та відтворення пам’яток. За її словами, диджиталізація у культурі складається з чотирьох блоків:

1) 2D-сканування;

2) 3D-сканування та моделювання об’єктів культурної спадщини. Доповнена реальність;

3) усна історія;

4) 3D-тури.

Кожному з них Юлія Рудюк дала ґрунтовну характеристику, залучивши, як приклад, різні платформи. Лекторка наголосила, що на цей момент цікавим у плані диджиталізації культурної спадщини в Україні є оцифрування культурної спадщини. 3D; усні історії як елемент культурної спадщини. Після лекції відбулося жваве обговорення почутого, учасники ставили додаткові запитання, на які Юлія Рудюк із задоволенням надала відповіді.

Поширити