Міжнародна науково-практична конференція з розвитку українського та зарубіжного мистецтв

Міжнародна науково-практична конференція з розвитку українського та зарубіжного мистецтв

945

З 16 по 18 червня 2023 року у с. Світязь Шацького району Волинської області проходила VІII Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми розвитку українського та зарубіжного мистецтв: культурологічний, мистецтвознавчий, педагогічний аспекти». Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України, Волинський національний університет імені Лесі Українки, Поморська академія у Слупську, Український державний університет імені Михайла Драгоманова та Центр українсько-європейського наукового співробітництва. Захід викликав чималий інтерес серед поціновувачів українського та зарубіжного мистецтв, зокрема були присутні: науково-педагогічні працівники вітчизняних та іноземних закладів вищої освіти, докторанти, аспіранти та студенти, представники рад молодих учених, а також усі особи, зацікавлені наведеними питаннями.

На початку конференції з вітальним словом виступив доктор юридичних наук, професор, директор Центру українсько-європейського наукового співробітництва Михайло Віхляєв. Він побажав учасникам заходу успіхів в отриманні нових знань, досвіду, а також акцентував увагу на значущості цього заходу, особливо в наш час, адже мистецтво дає людині можливість розкритися, показати світу свій талант, свої емоції, почуття, душу.

Родзинкою заходу стала презентація книги «Зображення незгоди: політичні графіті та вуличне мистецтво постсоціалістичного переходу» доктора філософії, професора культурології, керівника Центру культурологічних і релігійних досліджень Люблянського університету (Словенія) Миті Великоні проведена директором з розвитку Видавничого дому «Гельветика», адвокатом, доктором юридичних наук, старшим дослідником Катериною Головко.

Також у межах тематики конференції було проведено науково-практичний семінар-тренінг для учасників, які виявили бажання взяти участь очно, з метою підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників загальним обсягом 54 години на тему «Сучасна культурно-мистецька освіта в контексті інноваційних технологій».

Загалом захід був організований за такими напрямами роботи, як:

  1. Культурна спадщина та її збереження в умовах війни й конфліктів: досвід України та інших країн.
  2. Сучасна мова української традиції у сучасному міжкультурному діалозі.
  3. Збереження історичної пам’яті у сучасному мистецтві України.
  4. Етніка у сучасному образотворчому мистецтві України: концепції, напрями.
  5. Сучасний стан і перспективи соціально-критичного мистецтва України.
  6. Мистецтво в епоху соціальних мереж.
  7. Діджиталізація як процес збереження та популяризації мистецтва.
  8. Інновації у мистецтві та дизайні.
  9. Музичне мистецтво у вищій школі: теорія, практика фахової підготовки студентської молоді.
  10. Хореографічна культура України та Європи: педагогічні та мистецькі аспекти.

Попри війну і повітряні тривоги, конференція пройшла на високому науковому й культурному рівнях. За результатами заходу буде сформовано збірник тез конференції та видано в електронному вигляді українсько-польським видавництвом «Liha-Pres», яке входить до рейтингу книговидавців SENSE. А також у межах цієї події буде видано монографію «Культурно-мистецькі практики: світовий та український контекст» в електронному вигляді європейським видавництвом “Izdevnieciba “Baltija Publishing”.

Щира подяка співорганізаторам за успішно проведений захід, зокрема Волинському національному університету імені Лесі Українки та Українському державному університету імені Михайла Драгоманова, а також усім учасникам!

Photo by Sergii Khandusenko

Поширити