На платформі Zoom була проведена лекція з питань створення єдиного безпекового простору...

На платформі Zoom була проведена лекція з питань створення єдиного безпекового простору держави

584

Сьогодні, 28 грудня, відбулась заключна онлайн-лекція в межах Всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Безпековий сектор держави: вітчизняний досвід та кращі міжнародні практики».

Спікером наукового заходу була Лілія Матвєєва – доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри теорії та філософії права Одеського державного університету внутрішніх справ.

Учена займається дослідженням міжнародних та європейських стандартів захисту прав вразливих груп населення, правовим і соціальним становищем батрацтва у селах Донбасу в роки нової економічної політики (у контексті повсякденності), належною правовою процедурою та правовими стандартами Європейського суду з прав людини. Також вона є автором посібника із загальної теорії права та держави.

Тема її сьогоднішньої доповіді – «Роль Національної поліції України у створенні єдиного безпекового простору держави». Дослідниця розповіла всім присутнім на науковій події, як саме в наших реаліях воєнного стану поліція опікується нашою безпекою і захистом, як змінились її права й обов’язки. Зокрема, лекторка звернула увагу на те, що поліція виконує роль перехідного правосуддя. Вона розповіла, що це поняття означає в українському законодавстві та зробила історичний екскурс створення та розвитку транзитивної юстиції. Цікаво, що цей вид юстиції з’явився ще за часів Другої світової війни. Метою транзитивної юстиції є встановлення (повернення) верховенства права, перехід від неправового режиму до правового та розбудова демократичного порядку.

Підсумовуючи весь лекційний курс, можна зазначити, що учасники підвищення кваліфікації змогли почерпнути для себе багато нового стосовно розуміння внутрішньої безпеки держави, аналізу її ризиків та ролі поліції України зараз.

Дякуємо всім, хто був присутній на наших онлайн-зустрічах!

Поширити