На платформі ZOOM почалися лекції з філології

На платформі ZOOM почалися лекції з філології

429

Сьогодні відбулася перша онлайн-лекція на платформі ZOOM у межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Сучасний філологічний дискурс: методологічні стратегії». Співорганізаторами наукового заходу стали Український державний університет імені Михайла Драгоманова та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

З вступним словом виступив директор Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики Українського державного університету імені Михайла Драгоманова кандидат філософських наук, доцент Сергій Русаков, який побажав учасникам гарної та плідної роботи.

Надалі слово взяла Ірина Савченко, кандидат філологічних наук, доцент, професор кафедри української літератури факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Українського державного університету імені Михайла Драгоманова.

У своїй доповіді на тему «Сучасні літературознавчі технології: рецептивна естетика як шлях пізнання художнього тексту» лекторка торкнулася таких питань:

  • рецептивної естетики як методу аналізу літературного твору;
  • базових тез рецептивної естетики;
  • поняття імпліцитного (прихованого) читача (Вольфганг Ізер);
  • поняття «горизонт сподіваного (очікуваного)» Ганса Роберта Яусса;
  • відкритого характеру художнього твору (Умберто Еко);
  • алгоритму уважного (повільного) читання тощо.

За підсумками лекції можна зробити висновок, що сьогоднішня спікерка детально розповіла аудиторії про сучасні літературознавчі технології, зокрема рецептивну естетику як шлях пізнання художнього тексту. Наприкінці лекції учасники поставили запитання, на які пані Ірина з радістю відповіла.

Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 19 вересня о 14:30.
Чекаємо на вас у Zoom!

Поширити