На платформі ZOOM почалися лекції з мистецтвознавства

На платформі ZOOM почалися лекції з мистецтвознавства

429

Проведена перша із шести онлайн-лекцій, що присвячені підвищенню кваліфікації з мистецтвознавства на тему «Системні інновації у сучасній музичній освіті та науці». Організаторами цього заходу є Одеська національна музична академія імені А.В. Нежданової та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

Зі вступним словом розпочала лекцію доктор мистецтвознавства, професор, проректор з наукової роботи Одеської національної музичної академії імені А.В. Нежданової  Олександра Іванівна Самойленко. Вона привітала учасників заходу та наголосила на важливості постійного вдосконалення своїх умінь і навичок.

Спікеркою лекції була Ірина Степанівна Драч – доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри української та зарубіжної музики Харківського державного університету мистецтв імені І.П. Котляревського.

Ірина Степанівна викладає музично-історичні дисципліни, зокрема історію української музики, світову музичну україніку, історію музики ХХ століття, музичну історіографію, архівну і бібліографічну справу, експертну діяльність у галузі мистецтва, музичну журналістику, редакторську практику. Під її керівництвом захищено близько п’ятдесяти дипломних і магістерських робіт, десять кандидатських дисертацій і одна докторська дисертація. З наукових досягнень лекторка має понад сто наукових публікацій за фахом, у тому числі англійською, німецькою, французькою мовами, бере участь у міжнародних конференціях в Україні та за її межами (Росія, Чехія, Німеччина, Білорусь, Італія).

Тема онлайн-зустрічі – «Інтермедіальні студії у сучасному музикознавстві». Останнім часом в українському музикознавстві набуло поширення поняття «інтермедіальність», яке допомагає виявити міжвидову та міжжанрову взаємодію у різних видах мистецтва. Інтермедіальність є проявом низки тенденцій мистецтва епохи масової культури, де фольклорний та академічний складники поєднуються з розважальною або побутовою музикою. На сьогоднішній лекції спікерка розповіла, що проблема інтермедіальності натепер є досить важливою. Саме тому під час лекції Ірина Степанівна торкнулась важливих речей, які стосуються не тільки інтермедіальності, але і сучасного буття музичного мистецтва. Розкрила суть понять «інтермедіа», «медіа» і «нові медіа».  Лекторка звернула увагу на те, що інтермедіальність формувалась насамперед у літературознавчій сфері. І сьогодні проблеми інтермедіальності як навчальний курс є у багатьох університетах, де викладається предмет «інтермедіальність літератури».

Підбиваючи підсумки лекції, можна сказати, що лекторка зробила детальний аналіз інтермедіальності у сучасному музикознавстві.

Нагадуємо, що наступна онлайн-лекція в межах стажування відбудеться 7 квітня, о 14:30.
Дякуємо всім учасникам наукового заходу за активну участь!

Поширити