На платформі ZOOM розпочалися лекції із журналістики

На платформі ZOOM розпочалися лекції із журналістики

522

Сьогодні відбулася перша онлайн-лекція на платформі ZOOM у межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Інноваційні текстові практики у сфері цифрових медіа». Співорганізаторами наукового заходу стали Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

З початком лекційного курсу учасників привітав директор Центру українсько-європейського наукового співробітництва доктор юридичних наук, професор Віхляєв Михайло Юрійович. Він побажав усім учасникам підвищення кваліфікації успіхів і творчого натхнення.

До вступного слова також долучився ректор Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка доктор юридичних наук, професор Соболь Євген Юрійович.

Спікером наукового заходу була доцент кафедри української філології та журналістики Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка кандидат філологічних наук Фенько Наталія Миколаївна.

У її онлайн-лекції, що мала назву «Інструментарій креативного письма та сторітелінгу в сучасному полі медіакомунікації», було розглянуто поняття та особливості креативного письма і сторітелінгу, їх роль у представленні інформації та здатність «чіпляти» читача.

Креативне письмо – це письмо нетрадиційних жанрів, особливий тип твору, який потребує нестандартного мислення автора, максимального використання творчості, власної фантазії. Найбільш поширеними формами креативного письма вважаються автобіографія / мемуари, есей, літературна стилізація, новела, драматичні твори, вірші, тексти пісень, реклама. Однак креативне письмо – це не про те, як стати професійним письменником, а про те, як використовувати власну уяву на всі 100%, як висловлюватися нестандартно, створювати оригінальні речі, бути небанальним навіть у своїх смс-повідомленнях і постах у соцмережах. Креативне письмо спрямоване на емоційний вплив на читача, залучає його до сприйняття інформації за допомогою уявлення й переживання.

Під час лекції було розглянуто такі питання:

  • Інструменти креативного письма.
  • Текстові гачки (діалог на початку, опис деталей, новий кут зору).
  • Журналісти як допомога аудиторії.
  • Як працювати з текстом історії (внутрішня логіка, структура тексту, враження від читання).
  • Структура тексту.
  • Лонгрід як основна форма вияву сторітелінгу тощо.

Знання, отримані під час вивчення курсу, допоможуть учасникам послідовно освоїти специфіку написання текстів різних жанрів. Особлива увага приділяється навичкам версифікації, звертається увага на різні аспекти організації тексту.

Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 22 листопада о 14:30.
Чекаємо на вас у Zoom!

Поширити