На платформі Zoom відбулась лекція про роль історіографії та текстології у музикознавстві

На платформі Zoom відбулась лекція про роль історіографії та текстології у музикознавстві

457
Сьогодні, 23 грудня, відбулась остання онлайн-лекція в рамках Науково-педагогічного стажування «Нові напрями та форми організації освітнього процесу в галузі музикознавства та культурології» у Zoom.
Лектором сьогоднішнього наукового заходу була Світлана Вікторівна Осадча – доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри історії музики та музичної етнографії Одеської національної музичної академії імені А.В. Нежданової.
Учена захоплюється дослідженням православної співочої традиції, релігійно-храмової культури, української музичної культури, літургічної співацької традиції, музичної фольклористики та музичного мистецтва ХХ ст. У виші викладає такі навчальні дисципліни: «Історія вітчизняної музики (20–90-і рр. ХХ ст.)», «Історія української музики», «Історія літургічного співу», «Історія російської музики», «Музична фольклористика», «Історіографія та джерелознавство як музикознавчі дисципліни» та «Музична драматургія». Світлана Вікторівна є автором більш ніж 50 наукових праць.
Тема її виступу мала назву «Історіографія та текстологія як актуальні музикознавчі дисципліни». Спікерка розповіла аудиторії, як можна розглядати текст як твір, як мовленнєве явище, яким чином його перебудовувати. Також вона зауважила, що все ж єдиного чіткого визначення тексту досі немає, хоч багато вчених займались вивченням цього питання, адже текст трактується по-різному в різні часи та кожен з нас у ньому може побачити щось своє, якийсь свій сенс, що зазвичай і буває з будь-яким творчим доробком.
Отже, науковиця провела ґрунтовну роботу під час підготовки до лекції. Усі присутні на онлайн-зустрічі відкрили для себе багато нового і змогли поглянути на поняття «текст» по-іншому.
Дякуємо всім, хто долучився до наукової події!
Поширити