Презентація книги Миті Великоні (м. Одеса, Україна)

Презентація книги Миті Великоні (м. Одеса, Україна)

607

У Видавничому домі «Гельветика» вийшов друком український переклад книги «Зображення незгоди: політичні графіті та вуличне мистецтво постсоціалістичного переходу» доктора філософії, професора культурології, керівника Центру культурологічних і релігійних досліджень Люблянського університету (Словенія) Миті Великоні. Книга до цього вже була перекладена та опублікована п’ятьома мовами.

Протягом 22–23 травня 2023 року за участі Посольства Словенії в Україні поціновувачі творчості Миті Великоні мали змогу відвідати три презентації його книги, які відбувались у м. Одесі завдяки зусиллям видавничого дому «Гельветика».

Перша презентація відбулась 22 травня в Одеській національній науковій бібліотеці, де були присутні викладачі та студенти мистецьких факультетів одеських закладів вищої освіти, бібліотекарі та запрошені гості. Під час проведення презентації до присутніх звернулися: засновник та директор Видавничого дому «Гельветика», голова наглядової ради Центру українсько-європейського наукового співробітництва Олег Головко, генеральний директор ОННБ  Ірина Бірюкова, заступник генерального директора ОННБ з бібліотечної роботи Ольга Бєльницька та завідувач наукового відділу Одеського художнього музею Кирило Ліпатов. Далі відбувся безпосередньо виступ Миті Великоні, у ході якого він презентував свою книгу. Автор зазначив, що на сторінках видання розмірковує про значення графіті та вуличного мистецтва як певного засобу масової інформації у контексті соціально-політичних перетворень у країнах постсоціалістичних Балкан і Центральної Європи. У рамках заходу в Музеї книги відділу  рідкісних видань та рукописів Одеської національної наукової бібліотеки були представлені:  книжкова виставка «Мистецтво  графіті та стріт-арт» та електронна презентація «Політичне графіті та вуличне мистецтво», які так вдало доповнили виступ словенського майстра.

Друга презентація проходила 23 травня в Одеському національному університеті імені І.І. Мечникова, під час якої були присутні представники університету та здобувачі вищої освіти університету, зокрема представники Одеського національного університету імені І.І. Мечникова: ректор В’ячеслав Труба, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва Андрій Смітюх, проректор з науково-педагогічної роботи Майя Ніколаєва, а також засновник та директор Видавничого дому «Гельветика», голова наглядової ради Центру українсько-європейського наукового співробітництва Олег Головко. Митя Великоня не залишив нікого байдужим під час презентації своєї книги. Він зазначив, що у виданні теоретизуються дискусії про політичні графіті та вуличне мистецтво з метою демонстрації різних методологічних підходів з чотирьох поглядів: контекст, автор, власне робота й аудиторія.

Третя презентація відбулась 23 травня у стінах Національного університету «Одеська юридична академія», учасниками якої був науковий колектив та здобувачі вищої освіти університету. Зокрема на знаній події були присутні представники Національного університету «Одеська юридична академія»: президент Сергій Ківалов, ректор Олег Тодощак, начальник відділу міжнародних зв’язків Дар’я Мінченко, проректор з виховної роботи та міжнародної співпраці Андрій Неугодніков і засновник та директор Видавничого дому «Гельветика», голова наглядової ради Центру українсько-європейського наукового співробітництва Олег Головко. Митя Великоня справив неабияке враження на всіх присутніх у залі, і найголовніше – дав можливість замислитись над важливістю і значущістю графіті та вуличного мистецтва.

Загалом презентації були проведені на високому рівні. Висловлюємо щиру вдячність Посольству Словенії в Україні, учасникам, організаторам та усім, хто проявив глибокий інтерес до книги «Зображення незгоди: політичні графіті та вуличне мистецтво постсоціалістичного переходу» Миті Великоні. Бажаємо автору подальших творчих здобутків!

Поширити