Презентація книжки «Тітостальгія. Дослідження ностальгії за Йосипом Брозом» словенського професора Миті Великоні

Презентація книжки «Тітостальгія. Дослідження ностальгії за Йосипом Брозом» словенського професора Миті Великоні

213

У рамках виставки-форуму «Українська книга на Одещині» 7 червня у довідково-інформаційному відділі ОННБ відбулась презентація книжки «Тітостальгія. Дослідження ностальгії за Йосипом Брозом» доктора філософії, професора культурології, керівника Центру культурологічних і релігійних досліджень Люблянського університету (Словенія).

Виступивши з вітальним словом, до презентації долучився Олег Головко, кандидат економічних наук, засновник та директор Видавничого дому «Гельветика».

У творчому доробку Миті Великоні чимало монографій та книг, що написані ним у співавторстві, зокрема: “Югославія з історичного погляду” (2017), “Пост-Югославія – нові культурні та політичні перспективи” (2014),  “Рок’н’ретро – новий югославізм у сучасній словенській музиці” (2013), “Захмарна Югославія: взаємодія політичних  міфологій  і масової культури” (2012) та інші.

Презентована книга «TITOSTALGIA. A Study of Nostalgia for Josip Broz» вже виходила двома мовами, словенською та англійською. Видавничий дім «Гельветика» презентує її у перекладі українською – під назвою «Тітостальгія. Дослідження ностальгії за Йосипом Брозом».

Під час презентації автор розповів, що це не чергова книжка про Тіто, це не його біографія, не опис доведених, приписуваних чи вигаданих епізодів з його життя. Автора не цікавить, ким був Йосип Броз Тіто насправді або якою була його роль в історії. Предмет інтересу є іншим: що він означає тут і саме зараз для деяких людей? Чому його образ продовжує жити?

Про свою книжку він сказав: «…Я коротко назвав її «тітостальгія» і досліджував у межах ширшого явища югоностальгії, тобто ностальгії за соціалістичною Югославією (1945–1991)».

Поширити