Презентація монографії «Дрогобицька солеварня: нарис історії від найдавніших часів до початку ХХІ...

Презентація монографії «Дрогобицька солеварня: нарис історії від найдавніших часів до початку ХХІ ст.»

632

Учора, 5 квітня 2023 року, у стінах Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка відбулась презентація монографії «Дрогобицька солеварня: нарис історії від найдавніших часів до початку ХХІ ст.». Видання підготував колектив авторів: Микола Галів, Світлана Біла, Володимир Галик, Василь Ільницький, Богдан Лазорак, Ірина Лозинська, Руслана Попп, Юрій Стецик та Леонід Тимошенко.

Захід об’єднав значну кількість людей, зацікавлених  історією Дрогобицької солеварні від найдавніших часів до сьогодення, зокрема, на презентації був присутній Олег Головко, кандидат економічних наук, голова наглядової ради Центру українсько-європейського наукового співробітництва, засновник і директор Видавничого дому «Гельветика».

Учасники заходу мали змогу ознайомитись із напрацюваннями, які лягли в основу монографії. Також автори звернули увагу, що в праці розкрито такі аспекти, як:

1) соціотопографічні, виробничі, торговельні, правові топоси солеваріння у Дрогобичі XІV–XVIII ст.;

2) солеварня у часі австрійського урядування наприкінці XVIII – початку ХХ ст.;

3) стан солеварні у міжвоєнний період ХХ ст. та роки Другої світової війни;

4) діяльність солевиварювального заводу в умовах радянської економічної системи (1945–1991);

5) трансформаційні процеси, промислово-виробничі та туристично-культурні вектори діяльності солевиварювального заводу у добу незалежності України.

Поширити