Проведено завершальну лекцію в межах підвищення кваліфікації з права

Проведено завершальну лекцію в межах підвищення кваліфікації з права

326

5 жовтня відбулася завершальна лекція в межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Особливості організації освітнього процесу в закладах вищої освіти юридичного спрямування та наукової діяльності у сфері права з урахуванням сучасних імперативів цивілізації», організованого Одеським національним університетом імені І.І. Мечникова та Центром українсько-європейського наукового співробітництва.

Спікером заходу була Тетяна Степанова, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри конституційного права та правосуддя Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. Коло інтересів науковиці становлять питання реформи судової системи, процесуального права та судочинства. Тема її лекції мала назву «Діджиталізація правничої діяльності: сучасний стан та перспективи».

Сьогоднішню доповідь присвячено дослідженню трансформації права в умовах цифрової епохи. Лекторка аналізувала вплив цифрових технологій на правові інститути, розглядала наслідки, виклики та ризики впровадження цифрових інструментів у життя суспільства. Актуальність теми співвідношення системи права з процесами цифровізації правового регулювання зумовлена фундаментальними змінами, які відбуваються у правовій системі України у зв’язку із сучасними технологічними викликами. Ці зміни кваліфікуються як процеси поетапної трансформації права та його системи. Спікерка зазначила, що цифровізація життя неминуче породжує цілий комплекс юридичних питань. Нова технологічна реальність (цифрова економіка, великі дані, мережева взаємодія, криптовалюти, доповнена реальність, кіберзлочинність, віртуальні об’єкти) зумовила виклики для юриспруденції та системи правового регулювання, порушила питання про принципову здатність права впорядковувати відносини в таких умовах. Цифровий світ потребує побудови такої моделі правового регулювання, яка була би адекватною новій технологічній реальності. При цьому серйозної уваги вимагає адаптація традиційної правової картини до цифрових умов життя суспільства.

Лекторка довела, що вивчення суспільних відносин в умовах цифрової реальності крізь призму правового регулювання дасть змогу сформувати фундаментальний підхід до сталого соціально-економічного розвитку суспільства й держави, забезпечити дієвим правовим механізмом сфери суспільного життя, що динамічно розвиваються. Цифрова реальність висуває вимоги до юридичної науки та практики, пов’язані з удосконаленням механізмів правового регулювання різних сфер життя на основі сучасних цифрових технологій. Зокрема, ефективне регулювання суспільних відносин в умовах цифрової реальності відкриває нові можливості для розвитку інноваційних проєктів національної технологічної ініціативи, сприяє підвищенню якості, доступності, прозорості державного управління (надання держпослуг, державного контролю й нагляду), формуванню сприятливого інвестиційного клімату у країні, мінімізації політичних ризиків для України тощо.

Дякуємо всім, хто долучився до наукової події!

Поширити