Публікація статей українських вчених у наукових журналах Литовської Республіки

Публікація статей українських вчених у наукових журналах Литовської Республіки

2937

В рамках візиту до країн Прибалтики та налагодження міжнародних зв’язків відбулася зустріч членів правління Центру українсько-європейського наукового співробітництва Михайла Віхляєва та Олега Головка з представниками Європейського гуманітарного університету керівником Академічного департаменту соціальних наук Григорієм Яковлевичем Міненковим та керівником відділу зв’язку Максімасом Мілтою. Під час зустрічі сторонами були обговорені різні аспекти наукового життя як в Литовській Республіці, так і в Україні. Серед важливих питань були підняті такі, як вимоги до участі науковців у зарубіжних конференціях та стажуваннях, вимоги до наукових публікацій у міжнародних зарубіжних виданнях тощо. Представники Європейського гуманітарного університету поділилися власним досвідом з цього приводу.

Взагалі Європейський гуманітарний університет має цікаву та доволі непросту історію свого існування, яка чимось нагадує історію нашого Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Він так само розпочинав свою діяльність в одному місті, а зрештою через певні обставини був змушений припинити свою роботу і згодом поновлювати в іншому місті. Історія університету розпочинається у 1992 році із заснування у Мінську групою інтелектуалів. Університет швидко перетворився на одного з національних лідерів інтернаціоналізації й лібералізації університетської освіти в Центральній і Східній Європі. Після закриття університету білоруською владою в 2004 році ЄГУ був змушений припинити свою діяльність. Проте не дивлячись на всі негаразди, вже восени 2005 року університет зміг відновити свою діяльність у Литві та розпочати реалізацію навчальних програм. Зараз університет розташований у литовському місті Вільнюс.

Європейський гуманітарний університет має власні наукові видання. В рамках домовленостей щодо майбутнього співробітництва ЄГУ було запропоновано надати можливість вченим з України публікувати свої наукові статті у литовських журналах. Представниками литовського університету було презентовано два наукових видання, в які вони і пропонують українським вченим подавати свої матеріали – Філософсько-культурологічний журнал «Тоpоs» та журнал «Перекрестки».

Філософсько-культурологічний журнал Тоpоs (Journal for philosophy and cultural studies Topos) – наукове рецензоване періодичне видання. Матеріали журналу індексуються в базах даних The Philosopher’s Index і EBSCO-CEEAS (Central & Eastern European Academic Source). Журнал приймає матеріали російською, білоруською та англійською мовами. Періодичність видання – два номери на рік, журнал виходить в друкованому та електронному форматах. Журнал Topos публікує оригінальні дослідження і переклади в області філософії (включаючи історію філософії), а також в філософськи навантажених галузях соціогуманітарного знання – таких, як теорія культури та культурологія, візуальні дослідження і теорія медіа, теорія літератури та релігійні дослідження, соціальна теорія і політична теорія, постколоніальні дослідження і гендерні дослідження і ін. Ознайомитися з більш детальною інформацією та умовами публікації у литовському журналі можна на офіційному сайті журналу за посиланням

Журнал «Перекрестки» видається з 2001 року. Спочатку журнал був пов’язаний з широким міждисциплінарним проектом досліджень східноєвропейського прикордоння, проте в 2015 році журнал вступив в новий етап свого розвитку. Зберігаючи фокус на проблематиці прикордоння (східно-європейський регіон, пострадянський простір) в його політичному, правовому, соціальному, культурному аспектах, журнал прагне зосередитися на міждисциплінарних теоретичних і емпіричних дослідженнях в області соціальних і гуманітарних наук. Дізнатися більше про журнал та направити матеріали можна на офіційному сайті журналу за посиланням

Центр українсько-європейського наукового співробітництва закликає науковців з України розглянути надану литовським партнером можливість публікації наукових статей українських вчених у рецензованих журналах Литовської Республіки. Усіх, кого зацікавила пропозиція, просимо звертатися безпосередньо до редакції журналів.

Поширити