Розглянуто проблеми цифрової цивілізації в дискурсі філософії віртуального світу

Розглянуто проблеми цифрової цивілізації в дискурсі філософії віртуального світу

558

Сьогодні відбулася друга лекція в межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Філософські студії в контексті постсучасних знань: теорія, методологія, методика». Спікером заходу була Харченко Юлія Володимирівна, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософії, політології та психології Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка. До уваги слухачів вона представила матеріал на тему «Цифрова цивілізація в дискурсі філософії віртуального світу: конструювання постмайбутнього».

Юлія Володимирівна на початку лекції згадала важливі питання, підняті нею на минулій зустрічі, як-от: поняття віртууму; здатність соціуму існувати у віртуумі, де соціум стає багатовимірним, багатоаспектним, де значна кількість трансформацій залежить від людини; представленість сучасного соціуму як знаннєвого суспільства. Далі спікерка розпочала розкриття сьогоднішньої теми. За її словами, ще у 20-х роках минулого століття почали з’являтися публікації щодо цифрової цивілізації. Було безліч її назв, зокрема цифрове суспільство, смарт-цивілізація, цифрова цивілізація та інші. Юлія Володимирівна докладно зупинилася на розкритті таких питань:

  1. Чи є цифрова цивілізація?
  2. Позитивно чи негативно ставитися до явищ цифрової цивілізації?
  3. Ким є нове покоління студентів (цифронароджені)? Які характеристики цього покоління?
  4. Чим важлива поява квантового комп’ютера?
  5. Що таке постмайбутнє?
  6. Які ідеї трансгуманізму?
  7. Наш світ – це матриця чи ні?

Загалом лекція Юлії Володимирівни була дуже цікавою та пізнавальною, про що свідчать коментарі учасників під час заходу, а також жваве обговорення після завершення наукової події.

Дякуємо всім, хто взяв участь у заході!
Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 23 серпня о 14:30 на платформі ZOOM.

Поширити