Розпочались лекції на тему «Ідентичність в умовах цифровізації сучасної культури»

Розпочались лекції на тему «Ідентичність в умовах цифровізації сучасної культури»

215

Стартував курс лекцій в межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Ідентичність в умовах цифровізації сучасної культури». Організаторами заходу були Український державний університет імені Михайла Драгоманова та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

Онлайн-зустріч відкрив директор Центру українсько-європейського наукового співробітництва, доктор юридичних наук, професор Михайло Юрійович Віхляєв. Він привітав учасників та наголосив на актуальності такого заходу під час війни.

Наступним до вітальних слів приєднався директор Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, кандидат філософських наук, доцент Русаков Сергій Сергійович. Під час виступу Сергій Сергійович підкреслив важливість розвитку соціокультурної сфери.

Спікером була Осадча Лариса Василівна, професор кафедри філософської антропології, філософії культури та культурології Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, кандидат філософських наук. Сьогоднішня лекція мала назву «Бої за минуле: як культурна пам’ять творить ідентичність та наділяє гідністю».

Під час лекції спікер аргументувала, що людська здатність прогностично працювати з майбутнім, формувати далекосяжні плани та масштабні стратегії зумовлюється наявністю глибокої картини минулого. Фантазія не працює без спогадів, а майбутнє – без памʼяті. Колективна памʼять буває персоналізованою, емоційною (комунікативною), впорядкованою і раціональною (культурною). На їх перетині відбувається культурне самоусвідомлення суспільства, його історична легітимація, твориться візія майбутнього.

Наприкінці лекції пані Лариса подякувала учасникам за активність та інтерес до даної тематики. Також відповіла на всі поставлені їй питання.

Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 22 травня о 14:30.
Чекаємо на вас у Zoom!

Поширити