Розпочалися онлайн-лекції в межах стажування для культурознавців

Розпочалися онлайн-лекції в межах стажування для культурознавців

752

Надати освіту для майбутніх діячів культури та мистецтва – це не буденна справа, а дуже важлива місія в житті, оскільки від того, як будуть навчати фахівців у цих галузях, залежить те, які культурні надбання ми отримаємо в майбутньому. Науково-педагогічні співробітники закладів вищої освіти, наукові співробітники наукових установ, викладачі навчальних закладів мистецтва й культури, докторанти, аспіранти, здобувачі, які мають або здобувають освіту в галузі культурології та мистецтва, мають нагоду покращити свої знання та сприяти розвитку викладання музикознавства завдяки науково-педагогічному стажуванню «Умови для професійної освіти висококваліфікованих фахівців у галузі культурології, мистецтвознавства та музикознавства. Досвід європейських вищих шкіл».

Сьогодні, 23 листопада, відбулася перша лекція із циклу зазначених наукових заходів. Директор Центру українсько-європейського наукового співробітництва доктор юридичних наук, професор Віхляєв Михайло Юрійович виступив зі вступним словом. Він побажав учасникам успіхів і творчої наснаги.

Сьогоднішньою спікеркою була Самойленко Олександра Іванівна – доктор мистецтвознавства, професор, проректор із наукової роботи Одеської національної музичної академії імені А.В. Нежданової.

Учена цікавиться особливостями викладання різних навчальних дисциплін у студентів-музикантів, музикознавством, а також звертається у своїх наукових доробках до історії музики в Україні. Олександра Іванівна є автором багатьох рецензій на монографії та посібники. Окрім того, вона має науковий ступінь кандидата філософських наук, цікавиться психологічними аспектами сприйняття особистості. Дослідниця є авторкою більше ніж 100 наукових робіт, організатором та учасником всеукраїнських і міжнародних наукових конференцій. Також вона бере активну участь у захистах дисертацій.

Тема онлайн-зустрічі – «Нові інформаційно-пізнавальні якості сучасної мистецької освіти та діяльність музикознавця» – є цікавою та актуальною. Як уже зазначалося, до сфери наукових інтересів Олександри Іванівни належать особливості музичної освіти в Україні, цій тематиці присвячено багато її статей. Лекторка на сьогоднішньому заході розповіла про новітні підходи у викладанні музикознавства та про те, як це впливає на сприйняття й ефективність опанування інформації студентами. Також науковиця приділила увагу питанню постійного розвитку педагогів у їхній викладацькій діяльності. Окрім того, важливим аспектом у сучасній мистецькій освіті є використання новітніх технічних засобів, зокрема інтерактивних дошок і мультимедійних проєкторів.

Підводячи підсумки лекції, можна сказати, що лекторка зробила детальний аналіз музичної освіти в наші дні, а також висвітлила її можливості та перспективи.

Онлайн-лекцію можна переглянути на нашому офіційному Youtube-каналі за посиланням.

Нагадуємо, що наступна онлайн-лекція в межах стажування відбудеться 26 листопада о 15.00.

Дякуємо всім учасникам наукового заходу за активну участь!

 

Поширити