Розпочато курс онлайн-лекцій з ґендерних студій у вищій школі

Розпочато курс онлайн-лекцій з ґендерних студій у вищій школі

944

Сьогодні, 13 вересня 2022 року, розпочато курс онлайн-лекцій у межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Ґендерні студії у вищій школі: сучасні виклики та досягнення».

Віхляєв Михайло Юрійович

З вітальними словами до учасників заходу звернулися:

Віхляєв Михайло Юрійович – доктор юридичних наук, професор, директор Центру українсько-європейського наукового співробітництва;

Балинська Ольга Михайлівна – докторка юридичних наук, професорка, проректорка Львівського державного університету внутрішніх справ.

Вони привітали всіх присутніх з початком проведення онлайн-лекцій, акцентували увагу на значущості цього всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації в наш час та анонсували, що онлайн-зустрічі будуть проведені в межах трьох тематичних блоків, таких як: домашнє насильство, ґендерна рівність та протидія сексуальним домаганням та викладання кримінально-юстиційних питань ґендерних студій.

Балинська Ольга Михайлівна

Провела наукову зустріч Світлана Василівна Романцова – кандидатка юридичних наук, доцентка, доцентка кафедри кримінально-правових дисциплін Інституту права Львівського державного університету внутрішніх справ. Лекторка є засновницею ґендерних студій «Кримінальна юстиція та ґендерний мейнстримінг» і «Кваліфікація та основи методики розслідування домашнього насильства» у Львівському державному університеті внутрішніх справ, тренеркою з протидії домашньому насильству, ґендерно орієнтованого бюджетування, членкинею Асоціації жінок-юристок України ЮрФем, Української асоціації представниць правоохоронних органів, мережі «Мир об’єднує жінок України», регіональною координаторкою проєкту «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України», учасниця програми «Ґендерний підхід у програмі відновлення України».

Світлана Василівна ознайомила всіх присутніх з важливою темою «Домашнє насильство як крайній прояв ґендерної нерівності у структурі навчальних програм та ідентифікація домашнього насильства  як обов’язковий елемент  навчальних програм».

Романцова Світлана Василівна

Спікерка звернула увагу, що на сьогодні відчувається нагальна потреба у ґендерно чутливих фахівцях, які будуть готовими до роботи з постраждалими від ґендерно зумовленого насильства, з бійцями та бійчинями, які повернуться зі збройного конфлікту. Ґендерно чутливі фахівці, на жаль, мають значні ризики у своїй роботі, тому мають відповідально та з турботою ставитись до себе. Світлана Василівна детально у своїй лекції дослідила питання домашнього насильства. Вона надала тлумачення цьому поняттю, розповіла про причини виникнення домашнього насильства, цифрові показники домашнього насильства, прояви фізичного насильства у постраждалих, психологічне насильство та його ознаки, економічне насильство, сексуальне насильство, кібернасильство, цикл насильства.

Лекція Світлани Василівни викликала палкий інтерес серед учасників заходу, про що свідчать їхні схвальні коментарі:
Юлія Циганюк: Щиро дякую.
Julia Bobrova: Надвичайно цікаво та корисно! Велике дякую!
Ірина Євдокименко: Дякуємо.

Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 20 вересня, о 14:30.
До зустрічі в ZOOM!

Поширити