Розпочався курс лекцій у межах підвищення кваліфікації з освітньої політики

Розпочався курс лекцій у межах підвищення кваліфікації з освітньої політики

419

Проведено першу з трьох лекцій на онлайн-платформі Zoom у межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Сучасна освітня політика України в контексті актуальних викликів: підходи до розв’язання». Організаторами події є Український державний університет імені Михайла Драгоманова та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

Онлайн-зустріч фахівців відкрив директор Центру українсько-європейського наукового співробітництва доктор юридичних наук, професор Михайло Юрійович Віхляєв. Він привітав учасників та наголосив на актуальності такого заходу під час війни.

Спікером була Осадча Лариса Василівна, професор кафедри філософської антропології, філософії культури та культурології Українського державного університету імені Михайла Драгоманова (Київ, Україна).

Сьогоднішня лекція мала назву «Національні виховні традиції (на прикладі Франції, США, Японії, України)».

У доповіді лекторка обґрунтувала, що дитинство – це період не лише здобуття базових знань про світ, а й активної соціалізації дитини, коли вона з’ясовує, кому в цьому світі можна довіряти, хто «свій», а хто «чужий», чого від неї очікують, що є прийнятним і що заборонено. Відповідно, виховні традиції є потужним ресурсом формування людського капіталу будь-якої країни. Антропологія дитинства – це окремий напрям соціокультурних досліджень, націлений на з’ясування того, як виховні звичаї відгукуються в переконаннях і цінностях дорослих людей, а також чому будь-який успішний проєкт соціальної модернізації розпочинався зі зміни виховної культури та ініціювання освітніх реформ.

За словами лекторки, у сучасному житті багато уваги приділяється вихованню в молодого покоління почуття патріотизму, формуванню особистості на засадах духовності, моральності, толерантності, національної самосвідомості учнів за допомогою колективних справ, участі в заходах, зорієнтованих на патріотичне виховання, відродження культури, традицій, збереження мови, народу тощо.

Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 4 жовтня о 14:30.
Чекаємо на вас у Zoom!

Поширити