Розпочався курс онлайн-лекцій у межах всеукраїнського підвищення кваліфікації з мистецтвознавства

Розпочався курс онлайн-лекцій у межах всеукраїнського підвищення кваліфікації з мистецтвознавства

259

Сьогодні, 3 квітня, відбулася перша з п’яти лекцій, що присвячені підвищенню кваліфікації з мистецтвознавства на тему «Національний менталітет та творча особистість в історично-часовому контексті української музичної культури». Організаторами події є Одеська національна музична академія імені А.В. Нежданової та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

Директор Центру українсько-європейського наукового співробітництва, доктор юридичних наук, професор, Віхляєв Михайло Юрійович виступив зі вступним словом. Він побажав учасникам успіхів і творчої наснаги.

Сьогоднішньою спікеркою була Самойленко Олександра Іванівна – доктор мистецтвознавства, професор, проректор із наукової роботи Одеської національної музичної академії імені А.В. Нежданової.

Поле наукових інтересів лекторки становлять: музикознавство, аналітичні дослідження монографій із музикознавства, методологія, культурологія та психологія музичного мистецтва. Зацікавленість у психологічних аспектах мистецтва можна побачити з назви її кандидатської дисертації: «Катарсис як естетична проблема». Докторська ж дисертація, що мала назву «Діалог як музично-культурологічний феномен: методологічні аспекти сучасного музикознавства», відповідно, була присвячена методології. Також Олександра Іванівна є авторкою навчальних спецкурсів «Музична культурологія», «Психологія мистецтва», «Психологія культури», «Музична інтерпретація» та «Музична естетика».

Тема сьогоднішньої онлайн-лекції – «Homo aestheticus як осередок сучасної української музичної дійсності». Олександра Іванівна розпочала онлайн-зустріч зі з’ясування терміна «aisthetickos», як і коли він виник. Лекторка звернула увагу на те, що «щасливий естетик» – це людина, що створює мистецтво та здатна насолоджуватись художньою творчістю та міркувати про неї. Наведено чесноти і достоїнства, якими повинен керуватись «щасливий естетик». Стверджено, що прагнення до естетизації оточення й самого себе є постійним та невикоріненим, набуває значення універсального екзистенційного принципу. Також розглянули питання щодо музичної дійсності в її естетичних константах, мікросамоідентифікації у ЗІН – культурі: український досвід тощо.

 

Нагадуємо, що наступна онлайн-лекція в межах стажування відбудеться 10 квітня, о 14:30.
Дякуємо всім учасникам наукового заходу за активну участь!

Поширити