Стартував курс лекцій у межах підвищення кваліфікації з резильєнтності

Стартував курс лекцій у межах підвищення кваліфікації з резильєнтності

694

Порівняно недавно у психології з’явилося поняття «резильєнтність» (резилієнс, психологічна пружність, стресостійкість тощо), яке характеризує «пружність» нашої психіки, що дає змогу легко відновлюватися після взаємодії зі стресорами. Резильєнтність – це характеристика психіки людини, що визначає здатність чинити опір стресам і виявляти психічну стійкість, дає можливість запобігати психічному й емоційному вигоранню, тривожним і депресивним станам та відновлюватися після труднощів і стресу. У широкому розумінні резильєнтність – це здатність людини або соціальної системи вибудовувати нормальне, повноцінне життя у складних умовах. Перевагами дії резильєнтності є висока адаптивність, психологічне благополуччя та успішність у діяльності індивіда.

13 липня стартував курс лекцій у межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Формування резильєнтних компетентностей здобувача освіти в період трансформацій, сучасних викликів та кризових станів суспільства» від Навчально-реабілітаційного закладу вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут».

З вітальними словами на відкритті заходу виступив директор Центру українсько-європейського наукового співробітництва доктор юридичних наук, професор Михайло Віхляєв. Звертаючись до учасників лекції, він висловив свою повагу й підтримку та анонсував наступні лекції, що відбудуться в межах цього науково-педагогічного підвищення кваліфікації.

Далі учасників привітала Оксана Палилюлько – кандидат історичних наук, в.о. керівника Навчально-наукового інституту соціо-психологічної діяльності та реабілітації Навчально-реабілітаційного закладу вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут». Потім вона надала слово спікеру цього заходу.

Лекцію на тему «Ментальне здоров’я в умовах постійного стресу» прочитала Юліана Власенко – кандидат політичних наук, викладач кафедри соціальної роботи, психології та соціокультурної діяльності імені Т. Сосновської Навчально-реабілітаційного закладу вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут».

У ході лекції спікерка розповіла аудиторії про те, що рівень розвитку резильєнтності в кожного з нас різний, він залежить від багатьох чинників: особливостей нервової системи, особливостей розвитку в дитячому віці, особливостей виховання, типу сформованої емоційної прив’язаності до значущого дорослого тощо. Проте її можна тренувати, адже, на думку лекторки, люди можуть засвоїти та виробити навички, які допоможуть краще справлятися з труднощами. Пані Юліана зауважила: «Оскільки резилієнс – це процес ефективного подолання негараздів, то найцікавіше й найцінніше в ньому те, що він не визначається тільки рисами особистості, а включає нашу увагу, мислення та поведінку, тому бути більш стійким до труднощів може навчитися кожен». Далі спікерка надала багато корисних порад щодо збереження психічного здоров’я в умовах постійного стресу та, зокрема, в умовах війни.

Лекція була цікавою та корисною, про що свідчать відгуки учасників:

Iryna Pavlova: Дякую, п. Юліано, за цікаве спілкування, корисну та актуальну інформацію.
Olena Yelizarova: Дякую ❤️
Tetiana Kovalova: Дякую!
Віхляєв Михайло cuesc.org.ua: Дякуємо!
Сергій Деревенець: Дякую!
Zoya Filonchuk : Дякую!
Тетяна Гурлєва: Дякую Вам за спілкування і
Голубовська Ольга: Дякую!)
Olga Kuznetsova: Дякую
Ганна: Дякую за цікаву та корисну інфорацію
Анна Гриценко: Дякую!!!
U Natalia Zhuravliova: Дякую!
Лілія Кобильнік: Щиро дякую!
Валентин Мороз: Дякую)
Oльга Сидоренко: Дуже цінно! Дякую!
Василь: Для імунітету стрес необхідний, але не шок.
Olha Prokopova: Як висновок: Психічне здоров’я – це фундамент (основа) щасливого життя людини! Щиро дякуємо!))
Iryna Pavlova: Дякую за відповідь. 😊
Олександра Верпаховська: Дякую!
Анастасія Кабашня: Дякую за дуже цікаве практичне заняття!
Svitlana Panchyshyn: Дякую за цікаву лекцію
Ігор Сергета: Дякую!
Tetiana Mozharovska: Дякую за змістовний матеріал
Mariana Opyr: Щиро дякую за цікаву презентацію!

Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 20 липня о 14:30.
Чекаємо на вас у Zoom!

Поширити