Стартував курс лекцій у межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації з публічного управління

Стартував курс лекцій у межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації з публічного управління

464
Михайло Віхляєв

27 квітня розпочато науково-педагогічне стажування на тему «Публічна та самоврядна (муніципальна) влада в умовах воєнного стану», організаторами якого є Донецький державний університет внутрішніх справ та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

Зі вступним словом на початку лекції виступили директор Центру українсько-європейського наукового співробітництва доктор юридичних наук, професор Михайло Юрійович Віхляєв та перший проректор Донецького державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор, майор поліції Єгор Сергійович Назимко. Вони привітали учасників з початком сьогоднішнього заходу, а також анонсували наступні лекції, що відбудуться у межах цього науково-педагогічного підвищення кваліфікації.

Єгор Назимко

Спікером лекції був доктор наук з державного управління, професор, професор кафедри цивільного, трудового права та права соціального забезпечення факультету № 4 Донецького державного університету внутрішніх справ Сергій Георгійович Кузьменко.

Тема його доповіді мала назву «Публічна влада та її складники».  У суспільстві наявні різноманітні види особистої і соціальної влади. При цьому вона існує через особисту залежність підвладних і не розповсюджується на всіх членів суспільства. Розгляд питань про сутність та ознаки влади, феномен влади та її окремі види, політичну владу, економічну владу та її диференціацію, взаємозв’язок і взаємозалежність між політичною та економічною владою  дає можливість відповісти на питання, що таке влада взагалі, але така влада не є публічною владою.

Сергій Кузьменко

Крім того, під час лекції розглянуто такі питання, як:

  • визначення поняття та види публічної влади;
  • форми та ознаки публічної влади;
  • особливості публічної влади;
  • державна влада як окремий вид публічної влади;
  • співвідношення державної та публічної влади;
  • влада місцевого самоврядування та її особливості.

У ході дослідження доводиться, що публічна влада здійснюється особливим прошарком людей, які професійно займаються управлінням і становлять апарат влади. Вона характеризується можливістю впливати на поведінку людей, ухвалюючи відповідне рішення або вчиняючи діяльність. Публічна влада обов’язково має бути визнана суспільством, громадянами України. Вона також спрямована на вирішення суспільних справ, розповсюджується за територіальним принципом, їй підкоряються всі, хто перебуває на певній «підвладній» території.

Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 4 травня, о 14.30.
До зустрічі в ZOOM!

Поширити