Тривають лекції в межах педагогічного підвищення кваліфікації з філології

Тривають лекції в межах педагогічного підвищення кваліфікації з філології

341

Проведено другу лекцію на платформі Zoom у межах підвищення кваліфікації «Сучасний філологічний дискурс: методологічні стратегії», організованого за сприяння Українського державного університету імені Михайла Драгоманова та Центру Українсько-європейського наукового співробітництва.

Лектором наукового заходу була Інна Ліпницька, кандидат філологічних наук, професор, професор кафедри української літератури факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Українського державного університету імені Михайла Драгоманова.

Спікерка дуже лаконічно виклала матеріал на тему «Творча особистість у дзеркалі еголітератури: Ольга Кобилянська». Свою доповідь вона розпочала з поняття тексту еголітератури, бо саме такі тексти дають змогу пізнати внутрішній світ та мотивацію творчості того чи іншого автора.

Під час доповіді лекторка з’ясувала сутність таких завдань дослідження егодокументів:

  • виявлення справжніх, об’єктивних подій життя особистості;
  • аналізу мотивації його вчинків;
  • психології творчості;
  • звернення до суб’єктності та суб’єктивності автора;
  • вивчення світогляду та сприйняття об’єктивної реальності автором;
  • аналізу конструювання автором власної ідентичності, маніпуляцій з особистістю та сімейною пам’яттю.

Друга частина лекції Інни Ліпницької була присвячена дослідженню автобіографії та щоденника Ольги Кобилянської. Згадано еголітературні тексти Ольги Кобилянської, які розширюють інформацію про особисте життя, увиразнюють естетичні симпатії, розкривають таємниці психологічних особливостей вдачі, відтворюють умови життя й формування письменниці, розширюють мотивацію до творчості, уточнюють інформацію про людей, які її оточували, а також про те, як вони впливали на світоглядні й естетичні засади творчості.

Отже, доповідь спікерки була ґрунтовною та дуже насиченою. Набуті знання стануть у пригоді всім учасникам сьогоднішньої онлайн-зустрічі.

Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 26 вересня о 14:30.
До зустрічі в ZOOM!

Поширити