Друга онлайн-лекція в межах підвищення кваліфікації з академічної доброчесності

Друга онлайн-лекція в межах підвищення кваліфікації з академічної доброчесності

480

Проведено другу із чотирьох онлайн-лекцій у межах підвищення кваліфікації «Академічна доброчесність, відкрита наука та штучний інтелект: як створити доброчесне освітнє середовище». Захід організовано Сумським державним університетом, Центром українсько-європейського наукового співробітництва та компанією «Plagiat.pl».

Лекцію на тему «Діалог із ChatGPT» прочитав Артем Артюхов – кандидат технічних наук, доцент, старший дослідник, керівник Групи сприяння академічній доброчесності Сумського державного університету, член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, міжнародний інженер-педагог (Ing.Paed.IGIP), координатор модуля Жана Моне “AICE – With Academic integrity to EU values: step by step to common Europe”.

З кожним днем технології стають дедалі більш розвинутими, і ChatGPT є підтвердженням цього. Чат-бот базується на штучному інтелекті, який може вести діалог у режимі реального часу, виявляти помилки в коді та швидко створювати сценарії, вірші та інший контент. Цей технологічний продукт здатний навіть змагатися з людиною у виконанні інтелектуальних і комунікативних завдань.

Сьогоднішня онлайн-зустріч була побудована формально з використанням штучного інтелекту. Якщо простими словами, то чат-бот застосовують як звичайний чат для спілкування, тільки співбесідником у ньому є штучний інтелект. За словами лектора, штучний інтелект може бути надзвичайно корисним і водночас шкідливим, тому Артем Артюхов намагався з’ясувати, який знак (плюс чи мінус) йому поставити. Загалом під час лекції було розглянуто такі питання:

  • академічну доброчесність та основні її принципи;
  • академічну доброчесність на різних етапах застосування генеративного штучного інтелекту (як використовувати генеративний ШІ, його «продукт», застосування «продукту» генеративного ШІ);
  • сильні сторони ChatGPT у підготовці наукових робіт;
  • можливості ChatGPT змінити людину;
  • адаптацію ChatGPT та медіа, виклики для їх зв’язку;
  • текст штучного інтелекту.

Наприкінці спікер підсумував, що ChatGPT – це потужна мовна модель, створена Open AI для відтворення людської мови. З опертям на велику кількість вивчених даних він може інтерактивно відповідати на запитання та швидко надавати корисну інформацію.

Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 3 жовтня о 15.00.
Щиро дякуємо всім, хто долучився до заходу в ZOOM!

Поширити