Тривають онлайн-зустрічі в межах підвищення кваліфікації з професійного розвитку

Тривають онлайн-зустрічі в межах підвищення кваліфікації з професійного розвитку

176

Сьогодні була проведена друга з трьох лекцій на онлайн-платформі Zoom у рамках всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Професійний розвиток педагогічних працівників».

Спікером сьогодні виступив Олександр Володимирович Козинець, доцент кафедри логопедії та логопсихології факультету спеціальної та інклюзивної освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, кандидат педагогічних наук.

Лекція відбулась на тему «Інклюзивне середовище: сучасний глосарій про світ людей із порушеннями в розвитку».

У ході лекції розглянуто проблеми формування інклюзивного освітнього середовища в загальноосвітніх навчальних закладах. Наведено аргументи на користь перебування усіх учнів в інклюзивному освітньому середовищі.

Говорячи про інвалідність та інклюзію, спікер дав такі поради учасникам:

– Людина – передусім. Коли ви спілкуєтесь з людиною з інвалідністю, спілкуйтеся з людиною.

– Якщо Вам складно не звертати увагу на функціональні порушення, подумайте, що саме є для вас незвичним.

– Люди зі складною формою інвалідності (параліч, порушення розвитку тощо), які не мають змоги говорити, теж мають право голосу. Не вирішуйте замість людини нічого, не спитавши у неї попередньо згоди.

Отже, таким чином, інклюзивне освітнє середовище – це середовище, де всі учні, незалежно від своїх освітніх потреб, здатні навчатися ефективніше, підвищувати свою соціальну компетентність, вдосконалювати комунікативні навички, а також відчувати себе частиною спільноти.

Завдяки лекції учасники змогли з’ясувати особливості формування інклюзивного освітнього середовища та визначити його переваги для всієї категорії дітей.

Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 25 червня, о 14:30.
До зустрічі в ZOOM!

Поширити