Успішно розпочато курс лекцій на базі Полтавського державного аграрного університету

Успішно розпочато курс лекцій на базі Полтавського державного аграрного університету

747

Стартував курс лекцій у межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Технології доброчесного використання штучного інтелекту у сфері освіти та науки». Організаторами наукової події є Полтавський державний аграрний університет та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

З вітальним словом виступила керівник Навчально-наукового центру інформаційно-комунікаційних освітніх технологій та освіти дорослих Полтавського державного аграрного університету кандидат сільськогосподарських наук, доцент Юлія Валентинівна Вакуленко, яка привітала учасників із початком курсу науково-педагогічного підвищення кваліфікації та анонсувала наступні лекції, що відбудуться в його межах.

Після цього до вітального слова було запрошено директора Навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій Полтавського державного аграрного університету кандидата економічних наук, доцента Аллу Василівну Світличну. Вона зосередила увагу на актуальності цього заходу.

Після всіх привітань розпочалася лекція на тему «Що таке штучний інтелект та його перспективи в найближчі роки», спікером якої був Лядський Ігор Костянтинович, кандидат сільськогосподарських наук, докторант кафедри менеджменту імені І.А. Маркіної, старший викладач кафедри маркетингу, провідний фахівець відділу маркетингу Полтавського державного аграрного університету.

Штучний інтелект сьогодні – це здатність машин і програм аналізувати отриману інформацію, обробляти її та виводити висновки, за допомогою яких приймаються основні рішення. Основна характеристика ШІ-пристроїв, за словами Ігоря Костянтиновича, – це вміння постійно навчатися, швидко обробляти інформацію, накопичувати знання й успішно застосовувати їх, тобто набувати можливостей сприйняття та опрацювання навколишнього світу так, як це робить мозок людини. Штучний інтелект – це вміння думати та реалізовувати задумане (наприклад, написати есе).

У ході лекції Ігор Костянтинович зосередив увагу на важливих питаннях штучного інтелекту, зокрема:

  1. видах штучного інтелекту;
  2. інформації про винахідників штучного інтелекту та філософів;
  3. трьох законах робототехніки;
  4. характеристиці піонерів штучного інтелекту;
  5. перспективах штучного інтелекту, до яких спікер відніс підвищення ефективності, зручність, позбавлення довготривалих та автоматизацію звичних процесів тощо.

На думку Ігоря Костянтиновича, поки що новий напрям стикається з низкою труднощів щодо впровадження рішень у життя. Проте, згідно з дослідженнями компанії McKinsey, найближчими роками автоматизація діяльності прискориться.

Після лекції відбулася активна дискусія між педагогічними співробітниками закладів вищої освіти та лектором, учасники мали змогу отримати відповіді на всі поставлені запитання.

З нетерпінням чекаємо вас на наступній лекції в Zoom!
Нагадуємо, що вона відбудеться 15 серпня о 14:30.

Поширити