Вдало пройшла науково-практична конференція, присвячена культурним паралелям України з Литвою

Вдало пройшла науково-практична конференція, присвячена культурним паралелям України з Литвою

607

За підтримки ЦУЄНС 19 листопада у стінах Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася міжнародна науково-практична конференція «Україна – Литва: історичні, мовно-культурні та туристські паралелі». У науковому заході мали змогу взяти участь історики, культурологи, філологи, туризмологи та курортологи, представники турбізнесу, влади й масмедіа.

Організаторами цієї зустрічі були Київський національний лінгвістичний університет (КНЛУ), Інститут досліджень діаспори, Видавничий дім «Гельветика», Університет Вітовта Великого та Клайпедський університет.

Конференція пройшла досить продуктивно. Фахівці з різних галузей об’єдналися заради спільної мети – проаналізувати історичні, культурні й туристські паралелі між Україною та Литвою.

Серед учасників наукового заходу були викладачі закладів вищої освіти, дипломати та представники громадських організацій із різних міст України (Києва, Львова, Дніпра, Черкас, Ужгорода, Маріуполя, Переяслава) та Литви (Вільнюса, Каунаса, Клайпеди).

Варто підкреслити, що було багато охочих виступити з вітальним словом на конференції. Цією можливістю змогли скористатися ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров, посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас, посол України в Литві Володимир Яценківський, член Комітету освіти та науки Сейму Литовської Республіки Дала Асанавічютє, ректор Університету Вітовта Великого Йозас Аугутіс, ректор КНЛУ Роман Васько, ректор Клайпедського університету Артурас Разбадаускас, канцлер Академії освіти Університету Вітовта Великого, професор Ліна Камінскєнє, голова Громади литовців України Дала Макарова, голова Громади українців міста Вільнюса Наталія Шертвітєнє, президент Національної туристичної організації України Іван Ліптуга.

Учасники заходу мали нагоду побачити результати досліджень таких науковців, як професор Клайпедського університету Dalia Marija Stanciene, докторант КНУ імені Тараса Шевченка Nazar A. Nazarov та доктор філософії лектор Університету Вітовта Великого Томаш Блащак.

У межах конференції працювали чотири тематичні секції, у яких проводилися лекції: історична (з лекціями «Велике Князівство Литовське: спадщина та уроки», «Постать в історії: українці в Литві, литовці в Україні»), туризмознавча (з лекціями «Культурно-туристський проєкт «Шлях Гедиміновичів»: шляхи реалізації», «Етнічний, ностальгійний та етноекзоґенний туризм: практики Литви та України», «Промоція та інновації в туризмі: литовський та український досвід»), філологічна (з лекцією «Мовно-культурні паралелі дискурсивного простору України і Литви») та культурологічна (з лекцією «Українці в Литві, литовці в Україні: спільне та відмінне в громадському житті»). Таким чином, кожен мав можливість обирати та слухати доповіді відповідно до своїх уподобань.

Дякуємо всім, хто брав участь у науково-практичній конференції!

Поширити