Вдало проведена XV Міжнародна наукова конференція «Китайська цивілізація: традиції та сучасність»

Вдало проведена XV Міжнародна наукова конференція «Китайська цивілізація: традиції та сучасність»

1602

24 листопада відбулась XV Міжнародна наукова конференція «Китайська цивілізація: традиції та сучасність». В якості організаторів та партнерів наукового заходу виступили:

  • Інститут сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України;
  • ГО «Українська асоціація китаєзнавців»;
  • Національний інститут стратегічних досліджень;
  • ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»;
  • Видавничий дім “Гельветика”;
  • Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

В рамках цього наукового заходу працювало чотири тематичні секції. Перша секція мала назву «Дослідження китайської цивілізації: історія, філософія, культура». Науковці в її межах розглядали такі питання: зображення Китаю у творчому доробку Софії Яблонської, особливості китайської військової тактики, вплив філософії конфуціанства на музику, менталітет та економіку, китайські методи проектування сучасних готелів, роль Китаю у міжнародній політиці та організаціях, вплив заходу на китайський культурний розвиток, архітектурні надбання Китаю та китайська творчість у сприйнятті іноземців.

Друга секція – «Китай в сучасному світі: міжнародно-політичний аспект». Її учасники дискутували про китайську кіберзлочинність, історію внутрішньої та зовнішню політику Китаю. Важливо підкреслити, що багато уваги було приділено взаємовідносинам України з Китаєм.

Назва третьої секції – «Сучасна модель соціально-економічного розвитку Китаю». Дослідники з цієї тематики доповідали про економічну політику відкритості Китаю, відновлення після пандемії, розвиток вищої освіти, антикорупційну політику, шерінгову економіку, китайський будівельний бум та структуру політичної системи КНР.

Тематика останньої секції – «Теоретичні та прикладні питання китайського мовознавства та літературознавства». Доповідачі обговорювали літературу китайської діаспори, творчість Лі Цінчжао, Мо Яня та Ба Цзіня, порівнювали російські та китайські фразеологізми та розповідали про методи запозичення зарубіжної лексики в китайську мову.

Кожен учасник наукової події отримає збірник наукових тез доповідей. Також авторам найкращих доповідей надано можливість опублікувати їх у журналі «Китаєзнавчі дослідження».

Щиро дякуємо всім, хто долучився до конференції!

Поширити