Відбулась лекція з питань політики пам’яті

Відбулась лекція з питань політики пам’яті

836

В рамках Всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Міфи та стереотипи в українській історії» на онлайн-платформі Zoom була проведена завершальна лекція з цього курсу.

Спікерами наукового заходу були Людмила Василівна Стрільчук –  доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії Волинського національного університету імені Лесі Українки, голова Волинської крайової організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та Мирослава Богданівна  Філіпович –  кандидат історичних наук, доцент, професор кафедри всесвітньої історії Волинського національного університету імені Лесі Українки, голова Волинського обласного відділення Центру українсько-європейського наукового співробітництва.

Людмила Василівна захоплюється дослідженням сучасних українсько-польських міждержавних відносин, проблем історичної пам’яті у сучасних українсько-польських взаєминах, українського політичного біженства після Другої світової війни та політичних репресій у СРСР проти радянських репатріантів. Ученій належить авторство більш ніж 300 наукових публікацій, серед них – 8 монографій.

До сфери наукових інтересів Мирослави Богданівни входять: діяльність луцького відділення товариства «Просвіта» у 20–30-х рр. ХХ ст. і робота громадських організацій на Волині 1918–1939 рр. та аспекти академічної мобільності у наших сьогоднішніх реаліях, у воєнних умовах.

Тема їхнього сумісного сьогоднішнього виступу – «Політика пам’яті як потенціал історичної пам’яті». Лекторки зазначили, що ні для кого не секрет, що історія постійно  переписується залежно від того, яка в країні цензура та який діє політичний режим, тому, щоб отримати більш-менш правдиве уявлення про те, як жилося в той чи інший історичний період, варто ознайомитись з джерелами різного часу. Чим довше нам нав’язувалось бачення про щось, тим більше це закарбовується в пам’яті і тим складніше потім змусити повірити в те, що існує інша версія подій.

Таким чином, протягом сьогоднішньої лекції доповідачки торкнулись важливих суспільних та філософських питань.

Щиро дякуємо всім, хто долучився до онлайн-зустрічі!

Поширити