Відбулась лекція з термінології щодо осіб із порушеннями психофізичного розвитку

Відбулась лекція з термінології щодо осіб із порушеннями психофізичного розвитку

671

Сьогодні, 1 грудня, пройшла друга з трьох лекцій у рамках Всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Різновекторні підходи сучасної педагогіки для покращення ефективності викладацької, наукової діяльності та самовдосконалення» на онлайн-платформі Zoom.

Лектором наукового заходу був кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри логопедії та логопсихології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Олександр Козинець. Науковець захоплюється вивченням корекційної педагогіки і спеціальної педагогіки та з цієї тематики написав більш ніж 70 наукових праць. Окрім цього, є автором монографії «Рудольф Генріхович Краєвський: особистість, учений, дефектолог». Важливо зауважити, що сьогоднішній доповідач – досить різностороння особистість та відомий загалу більше як письменник, аніж як учений. Він має численні літературні нагороди і відзнаки, був переможцем таких літературних конкурсів, як «Коронація слова» і «Золота лоза», та премій імені Володимира Малика та Григорія Тютюнника. Він є автором декількох збірок віршів.

Тема онлайн-лекції мала назву «Коректність вживання спеціальної термінології щодо осіб із порушеннями та ставлення суспільства до цієї категорії осіб у різні проміжки часу». Олександр Козинець провів для аудиторії історичний екскурс стосовно ставлення до людей з вадами психофізичного розвитку. Звернув увагу на те, що відбувалось з термінологією, яка стосувалась людей з обмеженими можливостями, та розповів учасникам заходу про сучасний загальноприйнятий вокабуляр. Лектор наголосив на важливості того, що потрібно толерантно ставитись до особливих людей.

Отже, спікер детально виклав історію і розвиток прав людей, до яких потрібно вживати спеціальну термінологію та ставитись з повагою та розумінням.

Нагадуємо, що наступна онлайн-зустріч відбудеться 8 грудня, о 14.30.
Чекаємо у Zoom!

Поширити