Відбулась завершальна лекція в межах підвищення кваліфікації з національної безпеки

Відбулась завершальна лекція в межах підвищення кваліфікації з національної безпеки

212

Організовано завершальну лекцію в межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Національна безпека: загрози та виклики».

Лекція була присвячена темі «Open Source Intelligence: інструменти розвідки, доступні для кожного». Із цією темою слухачів ознайомив Стрелков Владислав Володимирович, Ph.D. у галузі соціальних та поведінкових наук, старший викладач кафедри національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки.

На початку лекції спікер пояснив, що OSINT, або Open-Source Intelligence, є методом отримання інформації про будь-якого підозрюваного. Він часто використовується спеціальними державними службами, але доступний кожному користувачеві. Розвідка, яка ведеться на основі відкритих джерел, працює виключно добре, коли потрібно зберегти факт стеження в таємниці. Усі порушення або їх спроби можуть бути легко виявлені системними адміністраторами чи іншим кваліфікованим персоналом. Тим часом отримати інформацію про компанію чи особу в Instagram або на веб-сайті з інформацією про місцеві компанії набагато легше та приховано.

Спікер також додав, що основне завдання OSINT-інструментів – зробити аналіз даних більш доступним шляхом їх структурування. Більшість сучасних інструментів OSINT пропонують можливість сортувати вашу інформацію в бажаний спосіб. Бази даних готові для аналізу.

Учасникам було продемонстровано деякі пошукові сервіси та показано, як вони працюють, як можна відшукати цю інформацію і зберегти.

Інструменти OSINT допомагають знаходити обґрунтування та докази. Будь-який громадянин України може використовувати цей механізм, допомагаючи ідентифікувати осіб, схеми обходу санкцій, здобувати обґрунтування та інше.

Дякуємо за те, що долучались до онлайн-лекцій у Zoom!

Поширити