Організована друга онлайн-лекція в межах науково-педагогічного підвищення кваліфікації з мистецтвознавства

Організована друга онлайн-лекція в межах науково-педагогічного підвищення кваліфікації з мистецтвознавства

523

7 квітня 2023 року була проведена друга з шести онлайн-лекцій у межах науково-педагогічного стажування на тему «Системні інновації у сучасній музичній освіті та науці».

Лектором наукового заходу виступила Марина Романівна Черкашина-Губаренко – доктор мистецтвознавства, академік Національної академії мистецтв України, заслужений діяч мистецтв України, професор Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського.

Марина Романівна є автором 9 монографій (дві у співавторстві), 200  наукових статей, у тому числі  англійською і німецькою мовами в іноземних виданнях, численних публікацій у газетній періодиці.  Її ім’я як дослідника-науковця визнане не тільки в Україні. Вона брала участь у престижних міжнародних конференціях у Німеччині, присвячених Прокоф’єву, Мейєерберу, українсько-німецьким музичним зв’язкам, у Парижі (200 років з дня народження Ф. Галеві), у  Чехії (творчість Б. Сметани, французька опера-комік у європейському репертуарі), в Польщі (художня пісня та її історичні шляхи). Лекторка провадить велику викладацьку роботу, має педагогічний стаж близько 60 років, під її керівництвом були захищені 8 докторських та 32 кандидатських дисертацій.

У сьогоднішній онлайн-лекції, що мала назву «Вагнеризм і вагнеріанство як складники музично-історичного процесу», лекторка розкрила питання  музично-історичного процесу німецької, французької та італійської культури. Як саме вагнеріанство проявляється у культурах цих країн у XX столітті. Проаналізувала книгу відомого американського музичного критика Алекса Росса «Вагнеризм: мистецтво і політика в тіні музики». Спікерка торкнулась біографії та музичної творчості великого німецького композитора, диригента, драматурга, музичного публіциста Ріхарда Вагнера і розповіла про те, як Вагнер і його музика вплинули зокрема і на нашу культуру. Також слухачі мали можливість послухати музичні твори Ріхарда Вагнера та інших музикантів.

Після лекції відбувалось жваве обговорення, під час якого спікерка надала відповіді на всі поставлені їй запитання.

Ми нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 11 квітня, о 14.30.

Поширити