Підсумки ХХІІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині»

Підсумки ХХІІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині»

517

9–11 червня 2023 року під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України Одеська національна наукова бібліотека, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» за підтримки Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної та Одеської міської рад, Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація», Всеукраїнської громадської організації «Бібліополіс»  та офісу представництва Мережі креативних міст ЮНЕСКО «Одеса – місто літератури ЮНЕСКО» провели загальнонаціональний комплексний захід соціокультурного та науково-комунікативного спрямування – Інтелект-форум, у рамках якого відбулася ХХІІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та IV ОдесаБібліоСаміт – Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю. До цього заходу долучилася й Видавнича група «Гельветика» у складі: Видавничий дім «Гельветика», видавництво «Олді+», «Університетська книга», «Молодий вчений», «Азіатика» та «Юридика».

Метою Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» було сприяння відродженню і розвитку культури в Україні, утвердженню національної ідентичності українського народу та популяризації державної мови, що набуває особливо великого значення під час війни. Виставка-форум також була покликана стимулювати розвиток книговидавничої справи та книгорозповсюдження, сприяти промоції та репрезентації сучасної української книги, вихованню культури читання на кращих зразках вітчизняної та світової літератури в українському перекладі, поповненню бібліотек Одещини сучасною вітчизняною книжковою продукцією.

Цьогоріч на виставці-форумі було презентовано нові наукові і науково-популярні видання з історії, військово-морського етикету, зі сходознавства, криміналістики та сучасні іноземні твори тощо.

У межах Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» протягом трьох днів тривали презентації та пленарні засідання, зокрема 9 червня Видавничий дім «Гельветика» презентував видання «Одеський державний університет внутрішніх справ. Закон. Честь. Знання. Сто років надбання» (Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2022) за участю голови редколегії видання, ректора Одеського державного університету внутрішніх справ, полковника поліції, д.ю.н., професора Дмитра Швеця та директора з розвитку Видавничого дому «Гельветика», д.ю.н.,  старшого дослідника Катерини Головко.

Також у межах заходу учасники мали змогу ознайомитися з новітнім видавництвом «Азіатика», яке представила директор к.ю.н. Валентина Віткова.

Також учасникам виставки-форуму пощастило потрапити на презентацію монографії «Правова аргументація та юридичне письмо» видавництва «Юридика» за участю автора – професора кафедри конституційного права Національного університету «Одеська юридична академія», д.ю.н., заслуженого юриста України Мар’яни Афанасьєвої та директора видавництва «Юридика», д.ю.н. старшого дослідника Катерини Головко.

У межах заходу у цей день був проведений круглий стіл «Українська книга в час війни і після неї»  за участю д.ю.н., проф., директора Центру українсько-європейського наукового співробітництва Михайла Віхляєва.

10 червня видавництво «Олді+» презентувало довідник «Військово-морський етикет та церемоніал» за участю члена авторського колективу капітана 2-го рангу Геннадія Стельмаха.

Видавництво «Університетська книга» мало змогу презентувати науково-популярне видання «Історія Волині» за участю наукового редактора, керівника авторського колективу, професора кафедри історії України та археології Волинського національного університету ім. Л. Українки, к.і.н.  Миколи Кучерепи.

Також у цей день було презентовано книгу «Російсько-українська війна: погляд кримінолога» за участю автора, д.ю.н., проф., науковця-кримінолога, заслуженого діяча науки і техніки України Івана Богатирьова.

11 червня виставка-форум продовжувала свою роботу, а саме: відбулось підбиття підсумків роботи Інтелект-Форуму-2023 та нагородження переможців конкурсу «Краща книга виставки-форуму “Українська книга на Одещині” 2023».

У конкурсі «Краща книга виставки-форуму “Українська книга на Одещині” 2023» пальму першості отримали:  

  • у номінації «Науково-документальне видання» – Одеський державний університет внутрішніх справ за книгу: Закон. Честь. Знання. 100 років надбання: до 100-річчя ОДУВС. 1922–2022 / голова редакційної колегії Д.В. Швець. Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2022;
  • у номінації «Історична спадщина» – видавництво «Університетська книга» за книгу: Історія Волині: науково-популярне видання / наук. редактор, керівник автор. колективу М.М. Кучерепа. Волинський нац. ун-т імені Лесі Українки. Суми, 2023;
  • у номінації «Документально-художнє видання» – Видавничий дім «Гельветика» за книгу: Митя Великоня. Зображення незгоди: політичні графіті та вуличне мистецтво постсоціалістичного переходу / пер. з англ. В. Віткова. Одеса, 2023;
  • у номінації «Духовна спадщина» за книгу: Володимир Рутківський: У житті та культурі України. Книга пам’яті. Одеса: Олді+, 2022;
  • у номінації «Наукове видання»:
  1. видавництво «Олді+» за книгу: Микола Максюта. Філософія читання: монографія. Одеса, 2022;
  2. Видавничий дім «Гельветика» за книгу: Юрій Каганов. Конструювання «радянської людини» (1953–1991): українська версія: монографія. Одеса, 2022;
  3. видавництво «Юридика» за книгу: Вчинення консулом нотаріальних дій: теорія і практика: науково-практичний посібник (з практикумом). Одеса, 2023;
  • у номінації «Науково-популярне видання» – Видавничий дім «Гельветика» за книгу: Чжао Фен. Китайський шовк і Шовковий шлях / пер. з англ. В. Віткової. Одеса, 2022;
  • у номінації «Краєзнавче видання» – «Видавництво «Університетська книга» за книгу: Дрогобицька солеварня: нарис історії від найдавніших часів до початку XXI ст.: колективна монографія. Суми, 2022;
  • у номінації «Дитячий світ» – Видавництво «Олді+» за книгу: Мар’яна Афанасьєва. МиМилашки: дітям про добро, ввічливість, чесність та інші позитивні якості: розповіді / Мар’яна Афанасьєва, Артемій Черкасов; ілюстрації: Афанасьєва М.В. Одеса, 2022.

У рамках традиційного книжкового конкурсу «Краща книга виставки-форуму “Українська книга на Одещині” 2023» кращі книжкові новинки та видавничі проєкти 2021–2023 рр. були відзначені дипломами оргкомітету.

Дякуємо нашим незламним авторам та всій команді за високі результати нашої діяльності!

Поширити