Відбулася лекція, присвячена історичним подіям в Україні ХІХ ст.

Відбулася лекція, присвячена історичним подіям в Україні ХІХ ст.

861

29 листопада в межах Всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Міфи та стереотипи в українській історії» відбулася перша із трьох онлайн-лекцій на платформі Zoom.

Лектором сьогоднішнього заходу був декан факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича доктор історичних наук, професор Добржанський Олександр Володимирович. Учений займається дослідженням національних рухів у ХІХ – на початку ХХ століття в Центральній і Східній Європі та історією західноукраїнських земель ХІХ–ХХ століть. Олександр Володимирович має почесні звання відмінника освіти України, заслуженого діяча науки і техніки України та почесного краєзнавця України. Окрім цього, він також нагороджений премією імені М.С. Грушевського НАН України та премією Головного архівного управління України. Науковець є членом правління Національної спілки краєзнавців України та головою її осередку в Чернівецькій області.

Тема сьогоднішньої онлайн-зустрічі – «“Довге” ХІХ століття в українській історії». Доповідач поділився з аудиторією результатами своїх наукових досліджень. Зокрема, він зазначив, що ХІХ століття було сповнене багатьох подій, які вплинули на самоідентифікацію українців. Варто почати з того, що в цей період відбулося українське національне відродження, яке вирувало як на території України, що входила до складу Російської імперії, так і на теренах, що належали Австро-Угорщині. Українці створювали організації, у яких займалися вивченням української історії, перекладами та написанням творів українською мовою, просвітницькою діяльністю серед селян. Звичайно, така активність національних меншин була не до вподоби урядам обох імперій. Як не дивно, Російська імперія все ж більше противилася групуванню українців, які просували національне питання, а тому вони зазнавали цькувань із боку влади – були видані Валуєвський циркуляр (1863 року) та Емський указ (1876 року), у яких ішлося про заборону видання літературних творів українською мовою та поширення національної ідеї. Такі події відбувалися на тлі відміни кріпосного права спочатку в Австро-Угорській імперії (1848 року), а потім у Російській імперії (1861 року), і це також вплинуло на самосприйняття українців. Водночас уряди імперій, до яких входили українські землі, упродовж усього століття мали то консервативних, то ліберальних представників від цих земель, що впливало на те, наскільки відкрито можна було видавати твори українською мовою та організовувати зібрання, які засуджували владу.

За підсумками лекції можна зробити висновок, що сьогоднішній спікер детально розповів аудиторії про особливості життя українського народу та обґрунтував, чому ХІХ століття було таким «довгим».

Лекцію можна переглянути за посиланням.

Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 6 грудня о 14.30.
Чекаємо на вас у Zoom!

Поширити