Відбулася лекція у межах науково-педагогічного підвищення кваліфікації з мистецтвознавства

Відбулася лекція у межах науково-педагогічного підвищення кваліфікації з мистецтвознавства

660

11 квітня відбулася третя із шести лекцій на платформі ZOOM у межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Системні інновації у сучасній музичній освіті та науці».

Лектором наукового заходу була доктор мистецтвознавства, професор, професор кафедри музичного виховання та диригування Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ганна Василівна Карась.

Ганна Василівна – заслужений працівник культури України, член Спілки театральних діячів України, член музикознавчої комісії Наукового товариства ім. Тараса Шевченка, член Національної спілки краєзнавців, Член Всеукраїнської музичної спілки, член Національної спілки композиторів України. Лауреат обласних премій у галузі музичного мистецтва ім. Дениса Січинського та з краєзнавства імені В. Полєка. Національною спілкою краєзнавців України у 2015 р. присвоєно звання «Почесний краєзнавець України». Лауреатка премії імені Петра Тронька Національної спілки краєзнавців України. Також варто зазначити, що лекторка має 3 одноосібні монографії, близько 20 колективних монографій, більше 100 наукових статей та інші наукові праці.

Тема сьогоднішньої онлайн-лекції – «Фемінізація української хорової культури (на прикладі життєтворчості Платоніди Щуровської-Россіневич)». У ході лекції спікерка торкнулася таких термінів, як «фемінізм» та «ґендер». Також розглянула основи концепції терміна «ґендер», через який визначаються поняття «чоловік» і «жінка». Ґендерна проблематика натепер актуалізована насамперед у соціології, історії, психології, літературознавстві, політології та інших наукових дисциплінах. У мистецтвознавстві дослідження української музичної культури в контексті фемінізації та ґендерних процесів ХХ ст. є поодинокими і ще не набули яскраво вираженого системного характеру.

На сьогоднішній лекції Ганна Василівна презентувала свою монографію на тему: «Платоніда Щуровська-Россіневич – перша українська професійна хорова диригентка». У поданій монографії зацікавлений читач може ознайомитися зі спогадами Платоніди Щуровської-Россіневич, які публікуються вперше, а також зі статтями та уривками із праць мисткині та сучасних авторів, архівними матеріалами, світлинами та документами, які формують образ неперевершеної особистості.

Лекторка здійснила ретроспективу життєтворчості Платоніди Щуровської-Россіневич – однієї з перших українських жінок – професійних хорових диригенток,  що засвідчує складний шлях фемінізації хорової культури у першій половині ХХ століття. Додала, що на формування творчої особистості мисткині мали вплив різні типи соціокультурних середовищ (родинне, сільське, міське, музичне, мистецьке, емігрантське), провідні музиканти того часу (В. Пухальський, О. Кошиць, Н. Нижанківський, З. Лисько та ін.). У міжвоєнному двадцятиріччі Платоніда Щуровська-Россіневич була ключовою фігурою мистецько-хорового життя українців у Чехословаччині як керівник багатьох хорових колективів. Саме діяльність таких жінок, як Платоніда Щуровська-Россіневич, сприяла появі і утвердженню в професії українських диригенток: Елеонори Скрипчинської, Елеонори Виноградової, Оксани Линів та інших.

Наприкінці лекції Ганна Василівна Карась підбила підсумки, після чого мала честь відповісти на поставлені запитання учасників підвищення кваліфікації.

Нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 14 квітня, о 14:30.
До зустрічі в ZOOM!

Поширити