Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»

Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»

207

З 7 по 9 червня 2024 року під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України, Одеської національної наукової бібліотеки, Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова», за сприяння Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної та Одеської міської рад, Українського інституту книги, Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» та Всеукраїнської громадської організації «Бібліополіс» успішно проведено  Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині».

Згідно з програмою в межах форуму організовано  багато публічних заходів з популяризації книги і читання як для широких верств населення, так і для професійного спрямування, а саме: круглий стіл з актуальних питань книговидання та поповнення бібліотечних фондів в умовах війни, презентації нових вітчизняних видань та видавничих проєктів, промоакції, автограф-сесії, онлайн-зустрічі з відомими українськими авторами, фахові дискусії, майстеркласи, творчі майданчики за участі представників провідних видавництв України, письменників, ілюстраторів книги, літературознавців, мистецтвознавців, бібліотечних фахівців та широкої громадськості.

У роботі виставки-форуму взяли участь представники Міністерства культури та інформаційної політики України, провідних бібліотек і видавництв України, центральних та місцевих органів державної влади й місцевого самоврядування, письменники і літературознавці.

Під час фахових дискусії бібліотекарі обговорили актуальні питання книговидання та поповнення бібліотечних фондів в умовах війни.

Цьогоріч на виставці-форумі були представлені нові видання – близько 60 вітчизняних видавництв з різних регіонів України, зокрема: Видавнича група «Гельветика», у складі якої: Видавничий дім «Гельветика», видавництво «Олді+», «Університетська книга», «Молодий вчений», «Азіатика», «Юридика», «Baltija Publishing», «ТакиБук». Видавці презентуватимуть наукові, навчальні, історичні, краєзнавчі видання, художні твори різних жанрів для дітей і дорослих, класичні та сучасні іноземні твори в перекладі українською.

У межах Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» протягом трьох днів тривали презентації та пленарні засідання. Зокрема, Видавничий дім «Гельветика» презентував видання Миті Великоні «Тітостальгія. Дослідження ностальгії за Йосипом Брозом».

Видавництво «Олді+» презентувало:

  • Гумористичну книгу Олени Маляренко «Жизель і мир» за участі авторки. Це гумористична книга про будні пересічних жителів звичайного українського міста, а саме Херсона, в період окупації. Головна героїня знаходить в собі сили вижити, не втратити ані себе, ані Україну у собі, ані почуття гумору, ані віри в людей. Це повість вдячності сміливим херсонським жінкам. А ще мовний експеримент – як перейти на українську протягом кількох сторінок.
  • Навчальний посібник «Професійна комунікація. Протоколи спілкування “лікар-пацієнт” (автори: О.П. Рогачевський, Є.В. Опря, Ю.Є Белозерцева-Баранова.) за участі одного з авторів Юлії Євгенівни Белозерцевої-Баранової.
  • Довідкове видання «Мілітарні нагороди Збройних сил України», автор Віктор Карпов. Видання представляє новітню систему відомчих заохочувальних відзнак Міністерства оборони України та Головнокомандувача Збройних сил України. Відродження українських нагород різних історичних періодів української державності у новітній нагородній системі, розвиток традиційних ідейних основ військової символіки свідчить про рішуче повернення до першоджерел української фалеристики.

Видавництво «Юридика» презентувало монографію Олександра Смірнова та Ганни Тетерятник «Обшук у кримінальному провадженні», у якій автори монографії підняли низку актуальних питань, пов’язаних з  обшуком у кримінальному провадженні, аналізують зміни до норм, які регламентують різни аспекти проведення обшуку.

Видавництво «Університетська книга» мало змогу презентувати науково-популярне видання «ІМЕНА УКРАЇНИ. 100 МИТЦІВ. ХХ СТОЛІТТЯ». Упоряд., авт. Каталогу – С.І. Побожій. Науково-популярне видання знайомить з творчістю українських митців образотворчого та декоративного мистецтва ХХ століття. Доволі значна їх частина увійшла до першої книги «Імена України. 100 митців» (2020), присвяченій постатям українського образотворчого мистецтва від часів Київської Русі до початку ХХІ століття. Позиція автора щодо підбору імен митців вирізняється розумінням їхньої творчої неповторності та місця  художника в мистецькому процесі. Ілюстрації дають уявлення про стилістичні особливості творів, їх жанрове і тематичне розмаїття. Книга репрезентує складну, але цікаву картину образотворчого мистецтва минулого століття.

В останній день форуму відбулось офіційне нагородження виставки-форуму “Українська книга на Одещині” 2024».

У номінації «Краща книга з питань мистецтва» нагороду отримало Видавництво «Університетська книга» за видання «ІМЕНА УКРАЇНИ. 100 МИТЦІВ. ХХ СТОЛІТТЯ». Упоряд., авт. Каталогу – С.І. Побожій (Суми, 2024).

У номінації «Навчальна книга» нагороду отримало Видавництво «Азіатика» за навчальне видання «Історія кіномистецтва Китаю» Ольги Воробей (Одеса, 2024).

У номінації «Довідкове видання» нагороду отримало Видавництво «Олді+» за видання «Мілітарні нагороди Збройних сил України» Віктора Карпова (Одеса, 2024).

У номінації «Науково-популярне видання» нагороду отримав Видавничий дім «Гельветика» за видання Миті Великоні «Тітостальгія. Дослідження ностальгії за Йосипом Брозом» (Одеса, 2024).

Цінителі літератури отримали величезне  задоволення від виставки-ярмарку літературних праць, що представили автори та  провідні видавництва України.

Проведення цього загальнонаціонального заходу є свідченням того, що повномасштабна ворожа агресія не здатна зупинити культурно-мистецький рух у країні. І в ці дні Одеська національна наукова бібліотека вже вкотре стане місцем зустрічі книголюбів, письменників, фахівців видавничої справи, науковців, літературознавців, мистецтвознавців, ілюстраторів книги, бібліотечних фахівців і широкої громадськості.

Поширити