За ініціативи Центру українсько-європейського наукового співробітництва відбулося підписання угоди про співпрацю між...

За ініціативи Центру українсько-європейського наукового співробітництва відбулося підписання угоди про співпрацю між Китайським видавничим альянсом та Національним університетом «Одеська юридична академія»

2747

21 травня, президент Національного університету «Одеська юридична академія» Сергій Ківалов прийняв у себе представників найбільших видавництв Китаю і Польщі. Зустріч була організована членом Правління Центру українсько-європейського наукового співробітництва, директором Видавничого дому «Гельветика» Олегом Головко. Китайську делегацію очолила Йоланда Лю – директор видавництва Народного університету Китаю. До складу делегації також увійшли: Джіао Шаншан (головний редактор видавництва) і Мінг Епінг (редактор).

Народний університет в Пекіні є одним з кращих університетів в Китаї в сфері права і гуманітарних наук і має статус елітарного вузу. Головні наукові напрямки університету – філософія, економічна теорія та юриспруденція. У 2014 році 14 дисциплін вузу були визнані кращими в Китаї. Видавничий дім був відкритий в 1955 році і став першим університетським видавництвом в країні. Сьогодні прибуток цього видавництва перевищує один мільйон доларів на рік, а число щорічних замовлень на книги, брошури, журнали, газети, інтернет-видання складає близько п’яти тисяч. У 2017 році університетське видавництво було перетворено в Видавничий альянс, який має п’ять філій і більше ста підприємств по всьому світу.

Саме між цим найбільшим видавництвом Китаю і Національним університетом «Одеська юридична академія» була укладена угода про співпрацю, що, безумовно, матиме далекосяжні перспективи і для студентів, і для професорсько-викладацького складу обох вузів. Як зазначив президент Одеської Юракадемії, підписання договору про взаємне співробітництво – це великий крок, важливий як для Китаю, так і для України, який передбачає плідну співпрацю. Тепер публікації одеських вчених і викладачів зможуть виходити як в Китаї, так і в інших країнах світу, і навпаки, українцям стануть доступні роботи китайських вчених.

Надійним партнером Китайського видавничого альянсу є найбільше наукове видавництво в Польщі «Адам Маршалек». Польська сторона в особі засновника видавництва Адама Маршалека взяла участь в переговорах в Одесі. Пан Маршалек розповів, що видавництво було засноване в 1990 році в місті Торунь, батьківщині великого астронома епохи Відродження Миколи Коперника. За багатьма показниками видавничий дім «Адам Маршалек» займає перші місця в загальнопольських рейтингах наукових видавництв. Як розповів присутній на переговорах генеральний директор видавництва Адам Маршалек, там видаються книги з історії, економіки, педагогіки, міжнародних відносин, політології, філологічних дисциплін. Для читачів, які живуть за межами Польщі, «Адам Маршалек» випускає книги на іноземних мовах – англійській, німецькій, французькій, російською, італійською. Серед його партнерів – наукові установи і автори з провідних польських і зарубіжних наукових центрів (США, Канади, Росії, Німеччини, Франції, Китаю та інших країн). Про вагомість видавництва говорить той факт, що два його журнали входять в світову базу даних Scopus.

Сергій Ківалов і Адам Маршалек провели бесіду і обговорили можливість підписання аналогічного договору вже найближчим часом. Голова видавництва Адам Маршалек залишився дуже задоволений зустріччю: 

У нас пройшла плідна зустріч з президентом Національного університету «Одеська юридична академія» Сергієм Ківаловим. Це те, що я люблю: коротко, конкретно і результативно. Нам би хотілося розширити співпрацю і видавати книги і брошури у вас в Одесі. Є зацікавленість і пана Президента в нашій співпраці. Ми хотіли б, щоб ваші вчені різних спеціалізацій, перш за все юридичних дисциплін, публікували свої праці в наших престижних виданнях. У цьому ми бачимо не тільки користь для науки, інформації, але і для бізнесу. Договір з Китайським видавничим альянсом вже підписаний. І, сподіваюся, вже в цьому році ми підпишемо наш договір про співпрацю. І ваші студенти будуть мати можливість не тільки читати і слухати, а й обмінюватися досвідом. У нас є програма з обміну студентами з різних університетів. Ми це називаємо інтернаціоналізацією. А вченим це дозволить працювати не тільки в малому колі у себе на батьківщині, але і мати можливість обмінюватися ідеями і широко заявляти про себе світові.

Підписавши меморандум учасники зустрічі обмінялися цінними подарунками. Сергій Ківалов підніс іноземним гостям пам’ятні медалі із зображенням університету, виготовлені Національним банком України та унікальні видання юридичного англомовного словника, підготовленого за матеріалами його роботи у Венеціанській комісії, практики Європейського союзу з прав людини, Європейського суду правосуддя.

В рамках візиту представників Китайського видавничого альянсу до Одеси також була підписана угода з Видавничим домом «Гельветика», який є багаторічним, надійним партнером Центру українсько-європейського наукового співробітництва та Ужгородського національного університету.

 

Поширити