За участю Центру українсько-європейського наукового співробітництва відбувся Міжнародний круглий стіл «Актуальні правові...

За участю Центру українсько-європейського наукового співробітництва відбувся Міжнародний круглий стіл «Актуальні правові проблеми України та Німеччини»

1708

1 жовтня 2019 р. за участю Центру українсько-європейського наукового співробітництва відбувся Міжнародний круглий стіл «Актуальні правові проблеми України та Німеччини».

Викладачі, студенти, практикуючі юристи, а також судді місцевих судів мали змогу поспілкуватися з колегами з Німеччини та порівняти, як працює судова система обох країн. На цьому, власне, і була зосереджена увага круглого столу, який відкрила доповіддю доктор Корнелія Вольк – суддя Земельного суду Гамбургу. Вона розповіла: «Я дуже рада, що маю нині можливість перед вами виступати. Ми радилися, на чому варто закцентувати увагу, і я сьогодні вибрала тему господарських справ в Україні та Німеччині. У нас ці справи розглядаються судами загальної юрисдикції або спеціалізованими палатами інших судів, тоді як в Україні діє ціла система господарських судів. Це цікава відмінність, тому я хочу зосередитися на порівняльному праві».

Також на круглий стіл завітали колеги пані Корнелії Вольк: доктор Маґдалена Пайор-Бітомскі – професор Гамбурзького університету, яка досліджує порівняльне європейське економічне право, та Томас Вер – ексголова Суду з питань банкрутства у м. Гамбургу.

На круглому столі було зазначено, що сьогодні обрано досвід саме Німеччини, оскільки її правова система – взірцева та інтегрована в багатьох європейських країнах. Скандинавські країни, Польща та навіть Російська імперія жили чи живуть нині за німецьким правом. Наприклад, соціальні права в сучасному світі – це фактично реформа Бісмарка. Перед нами – українцями – зараз стоїть питання пенсійного реформування, і в цьому питанні ми беремо за основу німецький досвід, а тому він відіграє дуже важливу роль. Слухати лекції в оригіналі від самих німців у стократ краще, ніж вивчати з перекладів. Тим паче, коли лектори відразу можуть порівняти власну систему з нашим законодавством.

Під час зустрічі було досягнуто домовленості про найближче підписання договору про співпрацю з Гамбурзьким університетом та впровадження сертифікаційних програм для українських викладачів і студентів. Зауважено, що минулого року студентам з України вдалося поїхати до Німеччини на ознайомчу практику до Соціального суду міста Гамбурга, а також висловлено сподівання, що цього року вдасться ще більше розширити таку співпрацю та провести аналогічну практику в Земельному суді Гамбургу.

Німецька делегація зацікавилася можливістю німецьких учених-правників узяти участь у роботі над підготовкою та виданням міжнародного наукового журналу «Visegrad Journal on Human Rights». Було зазначено, що такого проекту в Європі немає, а тому цей досвід вартий особливої уваги правничих закладів вищої освіти Німеччини.

Поширити