Законодавче регулювання відновлення та розвитку зрошення

Законодавче регулювання відновлення та розвитку зрошення

771
Сьогодні відбулася вже третя лекція в межах науково-педагогічного підвищення кваліфікації в галузі аграрних наук та продовольства на тему «Законодавче регулювання відновлення та розвитку зрошення». Спікеркою була Грановська Людмила Миколаївна – докторка сільськогосподарських наук, професорка, завідувачка відділу зрошуваного землеробства Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України. Людмила Миколаївна є відомою вченою та фахівчинею в галузі економіки природокористування, нею створені фундаментальні праці з питань екозбалансованого природокористування, регіональної економіки, сільськогосподарських меліорацій та економіки природокористування на меліорованих ландшафтах.
Лекція вийшла досить об’ємною та ґрунтовною. Спочатку Людмила Миколаївна зробила цікавий екскурс в історію зрошуваного землеробства на території України, ця розповідь була супроводжена детальними схемами та візуалізацією, що дало змогу глядачам перейнятися проблемами деградації ґрунтів, опустелювання та нестачі води в Україні. Цікаво було побачити результати щодо динаміки температури повітря та опадів, представлені за даними метеостанції, яка входить до складу Інституту зрошуваного землеробства НААН України, з 1886 по 2020 рік. Останні 5 років справді є найбільш спекотними. Це підтверджує не лише національне дослідження, а й звіт Міжурядової групи експертів зі зміни клімату ООН (IPCC), офіційно оприлюднений нещодавно. З огляду на цей звіт Людмила Миколаївна систематизувала основні тези щодо глобального дефіциту водних ресурсів на планеті.
Завершальною темою стало законодавче регулювання відновлення й розвитку зрошення. Обговорили також проєкт Закону України про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель (реєстр. № 5202). В Україні наразі 5,48 млн га меліорованих земель (з них 2,17 млн га зрошуваних і 3,3 млн га осушуваних земель) з відповідною меліоративною інфраструктурою. У 2019 році на поливі перебувало 550 тис. га сільськогосподарських земель. Зараз українські системи зрошення застарілі та зношені, вони вимагають відновлення. Завдяки зазначеному законопроєкту держава сподівається «вдихнути кисень» у цю галузь. Підсумком лекції стало обговорення стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року.
Ми щиро вдячні всім учасникам заходу за активну участь та нагадуємо, що остання лекція відбудеться 19 серпня о 15:00.
До зустрічі в ZOOM!

 

Поширити