Засідання номінаційного комітету конкурсу «Юридика»

Засідання номінаційного комітету конкурсу «Юридика»

315

Сьогодні проведено засідання номінаційного комітету ІІ Всеукраїнського (національного) конкурсу наукових і навчальних видань із права, безпеки та євроінтеграції «Юридика».

Розпочав захід вітальним словом Швець Дмитро Володимирович, доктор юридичних наук, професор, ректор Одеського державного університету внутрішніх справ. Дмитро Володимирович наголосив на тому, що конкурс планується проводити на базі Одеського державного університету внутрішніх справ уже вдруге. Ректор висловив надію, що цього року захід зацікавить більше учасників. Також Швець Дмитро Володимирович представив проєкт складу номінаційного комітету, який успішно було затверджено.

У ході обговорення представниками номінаційного комітету конкурсу також надійшла пропозиція взяти за основу попередній інформаційний лист, внісши певні доповнення.

Далі виступала Головко Катерина Володимирівна, доктор юридичних наук, професор, директор Видавництва «Юридика». Вона подякувала всім присутнім за те, що відгукнулися на пропозицію об’єднатися навколо високої мети – підтримки науки, її розвитку та єднання наукової спільноти. Головко Катерина Володимирівна наголосила на тому, що минулого року були переживання щодо кількості робіт, однак вони виявилися даремними. Цьогоріч було розширено склад номінаційного комітету та запрошено високоповажних науковців і практиків, бо очікується, що другий конкурс буде ширшим.

До обговорення конкурсу далі долучилися учасники номінаційного комітету.

Корнієнко Максим Вікторович, доктор юридичних наук, професор, проректор із наукової роботи Одеського державного університету внутрішніх справ, назвав дуже позитивним моментом те, що під час війни триває розвиток науки. Він представив проєкт номінацій, які були минулого року. Ващук Олеся Петрівна, доктор юридичних наук, професор, голова Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України, запропонувала додати до номінацій таку категорію, як штучний інтелект.

Пилипенко Володимир Пилипович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин, директор Навчально-наукового інституту міжнародного права, інновацій і проєктної діяльності Львівського університету бізнесу і права, Почесний консул Литовської Республіки, звернув увагу на те, що цьогорічний захід має значний перелік партнерів. На його думку, важливим є підсилення складу партнерів, наприклад, Посольством Литовської Республіки в Україні, представники якого зацікавилися цим конкурсом та могли би запропонувати спеціальну номінацію у сфері євроінтеграції.

Далі складом номінаційного комітету було затверджено дату підведення підсумків ІІ Всеукраїнського (національного) конкурсу наукових і навчальних видань із права, безпеки та євроінтеграції «Юридика» – 18 травня 2024 року (до Дня науки в Україні). Також затверджено дати подачі матеріалів та їх оцінювання номінаційним комітетом.

Бірюкова Ірина Олександрівна, заслужений працівник культури України, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, подякувала організаторам конкурсу за цей захід. Вона зауважила, що Одеська національна наукова бібліотека підтримує цей конкурс і буде сприяти популяризації книг переможців.

Коломоєць Тетяна Олександрівна, доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету Запорізького національного університету, зазначила, що проведення конкурсу є дуже цікавою та корисною ідеєю, потрібно підтримувати та поширювати її. На її думку, з огляду на представницький склад номінаційного комітету можна буде максимально використати ресурс кожного з його учасників для популяризації конкурсу та його результатів. Також Коломоєць Тетяна Олександрівна запропонувала обговорити питання створення окремих номінацій, пов’язаних із довідковими та словниковими виданнями, науково-практичними коментарями. Лазур Ярослав Володимирович, доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету Ужгородського національного університету, підтримав пропозицію Тетяни Олександрівни. Він вважає, що в робочому порядку необхідно відредагувати інформаційне повідомлення та внести відповідні зміни.

Лученко Дмитро Валентинович, доктор юридичних наук, професор, проректор із наукової роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, підтримав ідею проведення конкурсу. На його думку, це непересічна подія, адже для науковців важливо відчувати підтримку, особливо в складних умовах. Як голова ГО «Європейський центр верховенства права» він розказав про діяльність своєї спілки, зокрема про видання у 2018 році за домовленістю з видавництвом Кембриджського університету перекладу книги Пола Гаудера «Верховенство права в реальному світі». Тоді було видано всього 100 екземплярів, які не всі змогли отримати. Від імені ГО «Європейський центр верховенства права» Лученко Дмитро Валентинович запропонував надати відповідні примірники цієї книги як призи тим учасникам конкурсу, які в номінації «Одноосібна монографія» візьмуть гран-прі.

Ващук Олеся Петрівна, доктор юридичних наук, професор, голова Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України, запропонувала передбачити для переможців обов’язкову презентацію своїх видань у всіх куточках України впродовж наступного року.

Мішина Наталя Вікторівна, доктор юридичних наук, професор, запрошений професор Університету Страсбурга, підтримала пропозицію Ващук Олесі Петрівни. Вона вважає, що необхідно заохочувати учасників викладати в соціальних мережах етапи своєї участі, що, на її думку, сприяло би популяризації конкурсу. Також вона запропонувала як заохочувальний приз чи перший приз додати можливість поспілкуватися з кимось з організаційного комітету, щоб перейняти практичний досвід, обговорити наукові ідеї, провести спільну конференцію тощо.

Дубинський Олег Юрійович, доктор юридичних наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи, економічних, юридичних та соціальних питань Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, також долучився до обговорення. Він подякував організаторам конкурсу за підготовку цього заходу, роботу над ним і висловив сподівання на плідну співпрацю.

Також виступила Щербанюк Оксана Володимирівна, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри процесуального права Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, яка запропонувала додати до інформаційного листа перелік критеріїв, за якими будуть вибиратися найкращі роботи.

Ярмакі Христофор Петрович, доктор юридичних наук, професор, професор кафедри адміністративного права та адміністративного процесу Одеського державного університету внутрішніх справ, долучився до обговорення та підтримав думку Коломоєць Тетяни Олександрівни щодо доцільності виставляти на номінацію науково-практичні коментарі кодексів. Адже, на його думку, це буде корисним не лише для науковців, а й для практичних працівників.

Далі виступила Токарчук Людмила Михайлівна, доктор юридичних наук, професор, декан економіко-правового факультету Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. Вона подякувала за запрошення стати членом журі такого потужного конкурсу. На її думку, його започаткування є сміливою та важливою ідеєю.

Наостанок висловився Бесчастний Віктор Миколайович, доктор юридичних наук, професор, керівник секретаріату Конституційного суду України. Він подякував організаторам за запрошення стати членом номінаційного комітету конкурсу та висловив сподівання на гарну роботу й хороші майбутні результати заходу, а також сподівається, що юридичний науковий потенціал буде лише зміцнюватися.

Швець Дмитро Володимирович підвів підсумки засідання та побажав усім гарної роботи.

Поширити