Завершилась серія онлайн-лекцій у межах підвищення кваліфікації з мистецтвознавства

Завершилась серія онлайн-лекцій у межах підвищення кваліфікації з мистецтвознавства

134

Сьогодні, 25 квітня, була проведена остання лекція в рамках всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «Національний менталітет та творча особистість в історично-часовому контексті української музичної культури». Організаторами заходу були Одеська національна музична академія імені А.В. Нежданової та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

Захід було присвячено темі «Екологія музики та сучасна композиторська творчість». Спікером сьогоднішньої доповіді була Олександра Андріївна Овсяннікова-Трель, доктор мистецтвознавства, професор, професор кафедри історії музики та музичної етнографії ОНМА імені А.В. Нежданової.

Музичне середовище як звукове оточення індивіда, що сформоване у процесі музичної діяльності, зумовлене просторово-часовими чинниками і соціальними змінами. Музичне середовище є системним явищем. Воно формується у процесі музичної діяльності.

Лектор у ході свого виступу зосередила увагу на таких питаннях, як:

  • Система відносин, залучених до передачі музичних повідомлень між авторами (композиторами) та публікою, активно залученою до процесу смислоутворення.
  • Вплив звукового ландшафту на фізичні реакції чи поведінкові характеристики живих істот.
  • Музична культура як екосистема.
  • Принципи функціонування музичного мистецтва як екосистеми.
  • Складники музичного мистецтва як екосистеми тощо.

Підсумовуючи лекцію, Олександра Андріївна підкреслила, що музичне життя – це відкрита система, яка перебуває у постійному зв’язку із середовищем. Середовище впливає на музичне життя, а музичне життя – на формування музичного середовища.

Після лекції відбувалось жваве обговорення, під час якого спікер надала відповіді на всі поставлені їй запитання.

Дякуємо за те, що долучались до онлайн-лекцій у Zoom!

Поширити