На платформі ZOOM пройшла лекція про сценічні образи у вокальному мистецтві

На платформі ZOOM пройшла лекція про сценічні образи у вокальному мистецтві

1698
Сьогодні, 16 квітня, відбулася четверта із шести онлайн-лекцій у межах курсу для підвищення кваліфікації для музикознавців «Музика в системі мистецької освіти: взаємини та протидії». Тема сьогоднішньої лекції – «Тембр-амплуа як основа музичного образу у вокальному мистецтві». Спікером була професор кафедри сольного співу Одеської національної музичної академії імені А.В. Нежданової доктор мистецтвознавства, народна артистка України, лауреатка конкурсу артистів оперети (1996 р.) та конкурсу вокалістів «Мистецтво XXI сторіччя» (2003 р.) Ольга Вадимівна Оганезова-Григоренко.
на фото Ольга Вадимівна Оганезова-Григоренко
Сьогоднішня лекторка викладає вокал із 2006 р., а отже, може розповісти про те, як вокальні дані впливають на образ у музичній діяльності. Наукове поле інтересів Ольги Вадимівни – це здебільшого особливості та структура мюзиклів, а також розвиток якостей і здібностей в акторів цього жанру. Лекторка дуже поважна й шанована особа в рідному місті – саме її голосом лунає гімн Одеси, у минулому році вона була нагороджена Почесною відзнакою Одеського міського голови імені Г.Г. Маразлі ІІІ ступеня.
Для занурення в тему сьогоднішньої онлайн-лекції спочатку треба зрозуміти, що означає поняття «тембр-амплуа», інакше кажучи «голосообраз». Ті, хто хоч раз дивився оперу або мюзикл, повинні мати уявлення про те, що актора на роль у виставі там обирають також відповідно до його вокальних даних, адже там важлива не лише акторська майстерність, а й те, як голос виконавця, його тембр та інтонація пасують до ролі. Є декілька видів голосів у вокальному мистецтві: сопрано – голос головних героїнь у виставах, переважно наївних і добрих дівчат; меццо-сопрано – протилежний сопрано образ, дівчата з твердим характером; контральто – грають жінок середнього або похилого віку (мають низький голос); тенор – роль героїв-коханців; баритон – протилежності тенорів, за сюжетом вони допомагають головним героям або є їх антагоністами; бас – найстарші герої в опері, королі, царі та філософи (тобто ті, хто має навчати мудрості). Ольга Вадимівна на сьогоднішній лекції розгорнуто й доступно для всіх слухачів надала пояснення особливостей зазначених тембр-амплуа, а також навела доречні приклади для всіх цих сценічних образів.
Вдячні всім учасникам за активну участь та нагадуємо, що наступна лекція відбудеться 20 квітня о 15:00.
До зустрічі на наступних онлайн-лекціях у ZOOM!

 

Поширити