Продовжуються лекції у межах всеукраїнського підвищення кваліфікації з мистецтвознавства

Продовжуються лекції у межах всеукраїнського підвищення кваліфікації з мистецтвознавства

164

Відбулася третя з п’яти лекцій, що присвячені підвищенню кваліфікації з мистецтвознавства на тему «Національний менталітет та творча особистість в історично-часовому контексті української музичної культури». Організаторами заходу є Одеська національна музична академія імені А.В. Нежданової та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.

Спікеркою була Майденберг-Тодорова Кіра Ісаківна, кандидат мистецтвознавства, доцент, доцент кафедри теорії музики і композиції ОНМА імені А.В. Нежданової. Кіра Ісаківна є лауреатом регіональних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів молодих композиторів. Її твори виконуються на багатьох відкритих акціях, концертах,  всеукраїнських та міжнародних фестивалях. Також спікерка постійно бере участь у різноманітних Міських та Всеукраїнських конкурсах у якості члена журі. Твори Кіри Майденберг-Тодорової входять до педагогічного репертуару учнів та колективів дитячих музичних шкіл різних міст України, постійно виконуються учнями на відкритих всеукраїнських та міжнародних заходах для юних виконавців тощо.

Сьогоднішня лекція мала назву «Музичний проєкт “Українські мисткині зі своєю зброєю” як приклад креативної рефлексії воєнного часу».

Під час лекції Кіра Ісаківна згадала сучасних українських композиторок. Зокрема, розповіла про хобі, публіку, нездійснені перформанси та місію митців-композиторів у суспільстві, про життєвий та творчий шлях Кармелли Цепколенко, яка викладає композицію в Одеській державній музичній академії ім. А. В. Нежданової з 1980 року. Також згадано про творчість композиторок Ганни Копійки та Алли Загайкевич.

Акцентовано, що саме Кармелла Цепколенко стала ініціаторкою проєкту «Українські мисткині зі своєю зброєю», в якому взяли участь композиторки та поетеси Кармелла Цепколенко, Кіра Майденберг-Тодорова, Алла Загайкевич, Асматі Чібалашвілі і Ганна Копійка та поетеси Оксана Забужко, Ліна Костенко, Юлія Дмитренко-Деспоташвілі, Валерія Жигаліна та Ія Ківа. Із цим проєктом ансамбль «Senza Sforzando» виступив у Києві на ХХХІІІ Міжнародному фестивалі «Київ Музик Фест-2022» (24 вересня – 2 жовтня 2022), а згодом – у Львові на Міжнародному фестивалі сучасної музики «Контрасти» (1-10 жовтня 2022), де для Одеського фестивалю був виділений цілий музичний блок під назвою «Одеський фестиваль в гостях у «Контрастів».

Наступна онлайн-лекція в межах стажування відбудеться 25 квітня о 14:30.
Дякуємо всім учасникам наукового заходу за активну участь!

Поширити